Uporaba vještina i talenata u vozilima raz...
Hunter1911
11 May 2012

Ovaj vodič nije izravno pravilo koje morate slijediti I svaki igrač može trenirati svoju posadu po svom izboru, birajući talente i vještine za osobne taktike. Ovaj vodič je dan kao primjer kako se vještine posade i talenti mogu rabiti u različitim vrstama vozila.
Talenti protiv vještina
Talenti su učinkoviti samo na 100% istreniranosti. Prije dostizanja 100% talenti ne daju nikakve dodatne pogodnosti.
Vještine rastu s rastom učinkovitosti člana posade. Stoga vještina posade istrenirana na 50% će dati 50% sveukupnog bonusa.
Općenite vještine i Talenti
Talenti i vještine koji se odnose na sve članove posade. Imajte na umu da su sve opće vještine i talenti prosjek između članova posade.
Primjer: Ako dva člana posade od četveročlane posade imaju 100% istreniranosti u kamufliranju, vozilo dobija ukupan bonus kamufliranja u iznosu od 50%.
Osnovne vještine i talenti:
Repair - vještina: Poboljšana brzina popravaka: % ovisi o nivou istreniranosti i broju članova posade istreniranih u ovoj vještini.
Preporučuje se za teškaše, srednje tenkove i lake tenkove koji žele konstantno biti u pokretu.
Camouflage - vještina: Poboljšava mogućnost "skrivanja: % ovisi o nivou istreniranosti i broju članova posade istreniranih u ovoj vještini.
Preporučuje se za sve tenkove.
Firefighting - vještina: Povećana brzina gašenja požara: % ovisi o nivou istreniranosti i i broju posade.
Preporučuje se za njemačke teškaše, ruske teškaše i srednje tenkove.
Brothers in Arms - talent: Ovaj talent glavne kvalifikacije i sve vještine i talente za cijelu posadu. Talent dolazi na snagu nakon što dostigne 100% na cijeloj posadi. Ovaj talent je učikovitiji kada je kombiniran s poboljšanom ventilacijom i/ili potrošnim materijalima koji daju bonus na mogućnosti posade.
Preporučuje se za vozila s 3 ili manje članova posade i članove posade s 3 ili više talenata ili vještina.
Individualne vještine i talenti
Talenti i vještine koji djeluju samo na pojedine članove posade.
Zapovjednik
Jack of All Trades: - vještina Zapovjednik zamjenjuje poginule/ranjene članove posade: prvi član 50%, drugi član 25%, itd.
Preporučuje se za teške, srednje tenkove i lovce tenkova s jakim frontalnim oklopom.
Mentor - vještina: Ova vještina omogućuje dodatno iskustvo svim članovima posade osim zapovjedniku. Iznos iskustva raste s visinom vještine.
Preporučuje se za sva vozila.

Recon - vještina: Ova vještina povećava maksimalni vidokrug. Recon je učinkovitiji ako su obzervacijski uređaju oštećeni ili kada je u kombinaciji s opremom koja daje bonus na vidokrug poput stereoskopskog teleskopa ili obložene optike.
Preporučuje se za lake tenkove, lovce tenkova i sve tenkove koji su dobri u daljinskoj borbi.

Sixth Sense - talent: Ovaj talent omogućuje zapovjedniku da zna je li njegovo vozilo otkriveno ili ne. Stupa na snagu nakon dostizanja 100%
Preporučuje se za lovce tenkova, lake tenkove i artiljeriju.
Eagle Eye - talent: Ovaj talent omogućuje zapovjedniku da vidi kritična oštećenja na neprijateljskom tenku. Stupa na snagu nakon dostizanja 100%
Preporučuje se za lovce tenkova i teškaše.
Vozač

Clutch Braking - vještina: Ova vještina povećava brzinu okretanja vozila. Vještina je učinkovitija kada je kombinirana s opremom koja daje sličan bonus.
Preporučuje se za lake tenkove, srednje tenkove, lovce tenkova i spore teške tenkove.

Off-Road Driving: Ova vještina smanjuje otpor tla prilikom vožnje po mekom i umjereno mekom terenu. Efekt se povećava s visinom vještine. Manji otpor tla povećava brzinu i okretnost vozila. Vještina je učinkovitija kada je u kombinaciji s dodatnim gusjenicama.
Preporučuje se za srednje i lake tenkove.
http://img851.images...othrideicon.jpg
Smooth Ride - vještina: Ova vještina poboljšava preciznost u pokretu. Ne utječe na vozilo kada je nepokretno ili u rotaciju i učinkovitija je u kombinaciji s vertikalnim stabilizatorom.
Preporučuje se lake, srednje, teške tenkove i lovce tenkova s kupolama.
Controlled Impact - vještina: Ova vještina smanjuje štetu od udara na vašem vozilu, a povećava je na neprijateljskom. Ova vještina je efektivna samo kada su oba vozila u pokretu, izuzetak je sudar dvaju savezničkih vozila.
Preporučuje se za teške i srednje tenkove s jakim frontalnim oklopom.

Preventative Maintenance - talent: Ovaj talent smanjuje šansu za zapaljenjem motora, spriječavajući curenje ulja u odjeljak motora. Talent stupa na snagu nakon dostizanja 100%.
Preporučuje se za njemačke teške tenkove i ruske teške i srednje tenkove
Topnik
Armorer - vještina: Ova vještina popravlja preciznost oštećenog topa. Efekt se povećava s visinom vještine. Ako dva topnika imaju ovu vještinu, aktivna je samo najviša. Vještina je učinkovitija kad je u kombinaciji s vertikalnim stabilizatorom.
Preporučuje se za teške tenkove i lovce tenkova s jakim prednjim oklopom.
Deadeye - talent: Ovaj talent povećava šansu za kritičnim oštećivanjem dijelova neprijateljskig tenka ili posade. Talent dolazi na snagu nakon dostizanja 100% i vrijedi samo sa oklopno probijajućim granatama i oklopno probijajućim kompozitno rigidnim kranatama (AP i APCR).
Preporučuje se za lovce tenkova, teške i srednje tenkove.
Snap Shot - vještina: Ova vještina poboljšava preciznost tijekom rotacije kupole. Efekt raste s visinom vještine. Ako dva topnika imaju vještinu, efektivna je ona viša. Vještina je efektivnija u kombinaciji s vertikalnim stabilizatorom.
Preporučuje se za sve tenkove.

Designated Target - talent: Ovaj talent čini označena neprijateljska vozila vidljivima dvije dodatne sekunde. Dolazi na snagu nakon dostizanja 100%, ako dva topnika imaju ovu vještinu, efekt nije nadovezujući.
Preporučuje se za lake tenkove i lovce tenkova.
Punjač

Safe Stowage - talent: Ovaj talent povećava izdržljivost spremišta streljiva (granate ne dolaze jedna s drugom u kontakt). Dolazi na snagu nakon dostizanja 100%. Ako dva punjača imaju ovu vještinu, efekt nije nadovezujući. Djeluje najbolje u kombinaciji s mokrim spremištem streljiva.
Preporučuje se za ruske teške i srednje tenkove, Type-59

Intuition -talent: Ovaj talent povećava šansu da je željena granata već stavljena u cijev prilikom odabira. Dolazi na snagu nakon dostizanja 100%. Top mora biti potpuno napunjen prije ponovne uporabe ovog talenta. Ako dva punjača imaju ovu vještinu, efekt nije nadovezujući. Talent nije nadovezujući.
Preporučuje se za igrače koji učestalo mijenjaju vrste streljiva.

Adrenaline Rush -talent: Ovaj talent povećava brzinu punjenja za 10% kada je vozilo nisko s HP. Dolazi na snagu nakon dostizanja 100%. Ako dva punjača imaju ovu vještinu, efekt nije nadovezujući. Talent djeluje najbolje u kombinaciji s najbijačem za top.
Preporučuje se za teške tenkove, artiljeriju i lovce tenkova.
Radio operater

Signal Boosting - vještina: Povećava domet signala radija. Efekt se povećava s visinom vještine. Ako dva radio operatera imaju ovu vještinu, najviša je na snazi.
Preporučuje se za artiljeriju i lake tenkove.

Situational Awareness - vještina: Povećava vidokrug. Efekt se povećava s visinom vještine. Ako dva radio operatera imaju ovu vještinu, najviša je na snazi. Ova vještina je naučinkovitija u kombinaciji s "Recon".
Preporučuje se za sve osim artiljerije.

Relaying -vještina : Povećava domet signala savezničkih vozila u dometu radija vozila. Efekt se povećava s visinom vještine. Ako dva radio operatera imaju ovu vještinu, najviša je na snazi.
Preporučuje se za artiljeriju i lake tenkove.

Call for Vengeance - talent: Ovaj talent omogućuje radio operateru koji je preživio uništenje vozila da odašilje neprijateljsku poziciju dodatne dvije sekunde. Dolazi na snagu nakon dostizanja 100%. Ako dva radio operatera imaju ovu vještinu, efekt nije nadovezujući.
Preporučuje se za lake tenkove.
Molimo vas imajte na umu da ukoliko dva člana posade s istim kvalifikacijama imaju talent (ili vještinu), onda najviša istražena od te dvije je jedina efektivna. Time, ako imate 2 punjača ili radio operatera, bolje je trenirati ih druge vještine( izuzetak su besides repair, camouflage, firefighting i brother-in-arms).
Napomena! Nisam prevodio imena vještina i talenata, da se ne bunite s lokalizacijama.
Ostavljena su u izvornom nazivu, radi lakše orijentacije imate priloženu sličicu.
Vodič za iskusnije igrače možete pronaći ovdje.
Izvor
director
14 May 2012
BIA - talenat ---> "Preporučuje se za vozila s 3 ili manje članova posade i članove posade s 3 ili više talenata ili vještina."
Ako možete da objasnite šta je poenta da se preporučuje za tenkove sa malo članova posade. Ja ga na primer smatram najkorisnijim talentom jer je to praktično free ventilacija. Na svim arty to mi je prvi skil na koji idem. A i na ostalim tenkovima ili je na prvom ili na drugom mestu.
Sistem preporuka mora da bude obrazložen jer kao što sam pitao za BIA tako ima dosta pitanja i za druge preporuke.
Ako možete da objasnite šta je poenta da se preporučuje za tenkove sa malo članova posade. Ja ga na primer smatram najkorisnijim talentom jer je to praktično free ventilacija. Na svim arty to mi je prvi skil na koji idem. A i na ostalim tenkovima ili je na prvom ili na drugom mestu.
Sistem preporuka mora da bude obrazložen jer kao što sam pitao za BIA tako ima dosta pitanja i za druge preporuke.
Hunter1911
14 May 2012
director, on 14 May 2012 - 07:07 AM, said:
BIA - talenat ---> "Preporučuje se za vozila s 3 ili manje članova posade i članove posade s 3 ili više talenata ili vještina."
Jesi proučio i ovaj vodič? : )
director
14 May 2012
Sad sam pročitao no i dalje mi nije jasno zašto samo za tenkove sa manje članova posade i zašto za tenkove s 3 ili više talenata ili veština. Koliko sam se ja preračunavao ovaj perk je nakorisniji za arty na prvom mestu a na većini ostalih tenkova na prvom ili drugom mestu. Nije mi jasno koja to 3 skila više vrede od BIA. Ako to može neko da mi objasni da vidim da li grešim. Konkretno taj skill je kao ventilacija a nju većina stavlja na svaki tenk jer poboljšava tenk u globalu za 2-3% koliko izađe kad se 5% skila preračuna na uticaj na sam tenk.
Svaka čast za oba teksta, samo malo više obrazlaganja saveta jer ne igramo svi istim stilom pa da su nam svima svi skilovi iste bitnosti. Možda da savetujete skilove ljudima u zavisnosti kako se koje vozilo upotrebljava. Po meni je nebitno da li ima 2 ili 6 članova posade. Isto tako mi je nebitan i jedan drugi skil pre BIA na arty. No zato i tražim obrazloženje jer možda grešim.
Svaka čast za oba teksta, samo malo više obrazlaganja saveta jer ne igramo svi istim stilom pa da su nam svima svi skilovi iste bitnosti. Možda da savetujete skilove ljudima u zavisnosti kako se koje vozilo upotrebljava. Po meni je nebitno da li ima 2 ili 6 članova posade. Isto tako mi je nebitan i jedan drugi skil pre BIA na arty. No zato i tražim obrazloženje jer možda grešim.
Aqarius
14 May 2012
...Zato sto je za isti efekat potrebno okupirati mesto 4+ umesto 2-3 druga skilla?
Hunter1911
14 May 2012
director, on 14 May 2012 - 10:28 AM, said:
Sad sam pročitao no i dalje mi nije jasno zašto samo za tenkove sa manje članova posade i zašto za tenkove s 3 ili više talenata ili veština. Koliko sam se ja preračunavao ovaj perk je nakorisniji za arty na prvom mestu a na većini ostalih tenkova na prvom ili drugom mestu. Nije mi jasno koja to 3 skila više vrede od BIA. Ako to može neko da mi objasni da vidim da li grešim. Konkretno taj skill je kao ventilacija a nju većina stavlja na svaki tenk jer poboljšava tenk u globalu za 2-3% koliko izađe kad se 5% skila preračuna na uticaj na sam tenk.
Spomenuto je da je lakše staviti BIA na manju posadu jer je potrebno manje članova posade za kompletiranje uslova.
Recimo treba ti samo 3 člana posade, znači uzeo si BIA ispred 3 neka druga različita talenta.
No na većoj posadi, od recmo 6 članova, kako bi imao efektivan BIA, moraš zauzeti mjesta 6 jedinstvenih i različitih vještina ili talenata.
No i ja se slažem da je BIA jedan od najbitnijih talenata, uz repair. Barem meni.
andrej_srb
15 May 2012
Moje pitanje je vezano za "Eagle Eye - talent". Kakav je praktični značaj kada zapovednik može videti kritična oštećenja na neprijateljskom tenku. Ako mozete da mi date neki primer iz borbe. Hvala unapred!
director
16 May 2012
Na primer vidiš da mu je ammo rack ili top uništen i iskoristiš tu situaciju da jurneš na njega i ubiješ ga. Ili bilo koji drugi primer kada njegov kritikal možeš da iskoristiš za neku prednost u borbi.
Iron_Snake
17 May 2012
BIA imam na tajpu, M4 a grindam ga i na E8, AMXu i VK. Sada mi tajp ispaljuje granatu za 6.6 sekundi, sto je odlican rezultat. Planiram da ga stavim i na Persinga umesto reapair skilla, mozda i na t-34, definitivno No1 skill za sve medijume kojima svaka prednost znaci dosta...
Edited by Iron_Snake, 17 May 2012 - 04:51 PM.
Edited by Iron_Snake, 17 May 2012 - 04:51 PM.
Avanguardia
13 Jul 2012
Imam jedno pitanje. Posto prebacujem posadu sa tenka na tenk da ne vezbam novu iz pocetka, dosao sam do 100% i poceo da uvezvam talente na jednom tenku, a onda sam prodao taj tenk i uzeo drugi i premestio posadu na njega. E sad posto je tenk drugacijeg tipa, resio sam da promenim (resetujem) talenat komandiru i cini mi se radio operateru, nebitno. Uglavnom otkad sam resetovao primetio sam da komadiru treba duplo vise xp-a za svaki novi procenat talenta, od ostalih clanova?! Pimer oni dodju 98%, a on do 97%. Konkretno na proslom tenku trenirao je "Oko sokolovo", a kad sam mu resetovao poceo je da vezba za "Mentora". Posto cu jos malo doci 100% i krenuti da uvezbavam ostale talente/vestine hocu li i dalje imati taj problem da komandiru treba duplo vise xp-a?
director
14 Jul 2012
ta dvojica verovatno imaju malo manje exp-a od ostalih pa im treba partija dve da stignu ostale. desni klik na člana posade, otvoriš njegov prozor i vidiš koliko mu fali do sledećeg procenta. Videćeš da im fali par stotina.
Dobijanje procenata je fiksna vrednost u exp i nikad se ne menja. Tek na drugom skillu se duplira, na trećem ide X4.
Kada ti vozilo bude elite otkači da sav exp ide na posadu i posle par bitaka svi će ti se iznivelisati. Mada ta razlika koju ti imaš nije ništa posebno.
Dobijanje procenata je fiksna vrednost u exp i nikad se ne menja. Tek na drugom skillu se duplira, na trećem ide X4.
Kada ti vozilo bude elite otkači da sav exp ide na posadu i posle par bitaka svi će ti se iznivelisati. Mada ta razlika koju ti imaš nije ništa posebno.
Avanguardia
14 Jul 2012
director, on 14 July 2012 - 06:05 AM, said:
ta dvojica verovatno imaju malo manje exp-a od ostalih pa im treba partija dve da stignu ostale. desni klik na člana posade, otvoriš njegov prozor i vidiš koliko mu fali do sledećeg procenta. Videćeš da im fali par stotina.
Ma znam to sve druze, nisam bas toliko zelen. Pratio sam bas pazljivo to sve preko desnog klika i fora je u tome sto npr. ovima sto nisam resetovao i ovom radio operateru sto sam mu resetovao fali npr. 4000xp-a do 98%, a komandiru isto toliko fali do 97%. Sad sam vec sa svima dosao do 100% i uvezbao 25% druge vestine, a komandir mi je i dalje na 99%.
Cobralione
14 Jul 2012
A na koji si nacin resetovao skillove tim clanovima posade? Za credite ili za gold? ako si resetovao za credite onda si tu izgubio 10% ukupnog expa i sada ce ti ti clanovi koje si tako resetovao kaskati za ostalima koje nisi, takodje, komandir je taj koji trenira ostale clanove posade (pa se mentor skill na njega ne primenjuje, vec samo na ostatak posade) to znaci da ce ti komandir takodje na sve ono da kaska jos 10% expa za ostalima. Ali za to nemoj da brines, jednom kada budes sa tom posadom na nekom tenku ukljucio onaj accelerate crew trening (moguce za elitovana vozila), posada ce se relativno brzo izjednaciti po expu, jer accelerate crew traning se u svakom trenutku primenjuje na clana posade sa najmanje expa...
Dakle:
* Izgubio si 10% ukupnog expa na resetovanje za kredite
* Commandir kaska 10% za ostatkom posade kada koristi mentora jer daje bonus ostaku posade +10% a sebi ne.
* Takodje, ako ti neki clan posade pogine u partiji a ti ga ne 'izlecis' i zavrsis partiju tako da je on mrtav, on dobija 10% manje expa u odnosu na zdravog clana posade.
* To su neki mehanizmi gde se moze steci disbalans u expu ali to nije previse velika cifra i accelerate crew traning je ono sto ce ti izjednaciti posadu cim pre budes ga imao ukljceno na nekom tenku.
Srecno sa grindanjem posade (ternutno je x2 akcija pa iskoristi to ;) )
Dakle:
* Izgubio si 10% ukupnog expa na resetovanje za kredite
* Commandir kaska 10% za ostatkom posade kada koristi mentora jer daje bonus ostaku posade +10% a sebi ne.
* Takodje, ako ti neki clan posade pogine u partiji a ti ga ne 'izlecis' i zavrsis partiju tako da je on mrtav, on dobija 10% manje expa u odnosu na zdravog clana posade.
* To su neki mehanizmi gde se moze steci disbalans u expu ali to nije previse velika cifra i accelerate crew traning je ono sto ce ti izjednaciti posadu cim pre budes ga imao ukljceno na nekom tenku.
Srecno sa grindanjem posade (ternutno je x2 akcija pa iskoristi to ;) )
Avanguardia
14 Jul 2012
Za kredit sam resetovao, bila mi je vestina na lupam 45-50%, a kad sam resetovao nova mi je krenula od 25-30% ne secam se sad tacno. Znam to za povredjene clanove i da mentor daje 10% ostalima, a ne sebi. Moje pitanje je zasto komandiru za sledeci procenat treba vise xp-a od ostalih clanova posade? Imam na drugom tenku komandira koji je takodje mentor ali on napreduje uporedo sa ostatkom posadom, procenat za procentom.
Cobralione
14 Jul 2012
pa ne treba identicno expa za svaki procenat skilla...a ako imas mentora komandiru ce uvek trebati vise expa jer ide 10% sporije od ostalih (toliko sporije napreduje...). Nemoguce je na tom drugom tenku na kome imas mentora da ti i komandir i ostatak posade imaju isto expa - posada ce imati 10% vise od komandira. Jedino ako ti je ukljucen accelerate crew onda ce i komander da napreduje jer se accelerate salta uvek na onog sa najmanje expa...
Avanguardia
14 Jul 2012
E to je onda resenje, upravo tako taj drugi mi je elitni tenk gde svo iskustvo ide na trening posade, pa zato onda komandir ne kaska za ostalima kao na ovom.
Cobralione
15 Jul 2012
Avanguardia, on 14 July 2012 - 06:50 PM, said:
E to je onda resenje, upravo tako taj drugi mi je elitni tenk gde svo iskustvo ide na trening posade, pa zato onda komandir ne kaska za ostalima kao na ovom. 
Pa da, u slucaju kada ti radi accelerate crew onda ako zaradis naprimer 2k expa u bici, svaki clan dobija 2k expa plus 2k expa umesto tenka dobije onaj ko ima najmanje experienca, i tako se to vrti u krug (stoji mala ikonica akademije na onom clanu posade koji ce u narednoj bici dobiti accelerate exp...)
ysk
10 Aug 2012
Ah bre trazio sam ovo pre koji mesec kao budala, nije mi palo na pamet ovde da gledam xD Morao sam da guglam da bih video neke stvari... Eo mali bump, mozda vidi neko ko ne zna, korisno je ovo...
Avanguardia
15 Aug 2012
Hm imam opet jedno pitanje. Nesto sam ceprkao po forumu, pa sam na jednom stranom procitao da se za prvu vestinu uzimaju popravke i onda kad sa njijma dodjes 100% i krenes drugu vestinu/talenat i dodjes sad lupam primer do 50% onda uzmes i resetujes vestinu i promenis sa popravki na odredjeni talenat koji cenis da ti treba...? Pa ako moze neko da mi objasni kako funksionise to sa resetovanjem vestine, konkretno ja imam posadu sa izucenom jednom vestinom 100% i sa drugom na 80%. Sad kad bi ja to resetovao do kog procenta bi mi onda bile obe vestine, koja bi mi se smanjila i za koliko procenata i jel treba gold za to?