Po czym wy poznajecie że uderzył w was poc...
AgentOfBolas
31 Jul 2012
glimi, on 12 July 2012 - 04:51 PM, said:
Pocisk jest nazwany dobrze ponieważ podczas wybuchu razi odłamkami oraz powstaje fala uderzeniowa a nawet wydaje mi się że jest to pocisk bardziej odłamkowy niż burzący.
Cześć,
Pociski HE w grze to pociski burzące (High Explosive).
Normalnie pociski odłamkowe mają takie samo oznaczenie jak przeciwpancerne:
AP - Anti Personel (odłamkowe)
AP - Armor Piercing (przeciwpancerne. w grze pod AP występują tylko te)
Jeśli chodzi o to co Cię trafia to mam wrażenie, że po trafieniu pociskami HE widać jakiś dym i latające w powietrzu odłamki.
Ale przyznam, że trafienia powinny być bardziej rozróżnione graficznie tak by każdy wiedział o co chodzi.
redmansas
01 Aug 2012
Ja jednak patrzę na zadany DMG bo jak jestem w trybie snajperskim to rzadko widzę iskry, kule ognia i inne plagi biblijne mniej więcej wiem ile stojący przede mną czołg może mi zadać i jak zadaje mniej to 80% że bije z HE,
l2enegade
03 Aug 2012
Jeśli się nie mylę to również różni się kolor ekranu w momencie trafienia. Z AP ekran staje się czerwony, z HE biały.
Mam również pytanie, jak odróżnić pocisk APCR i HEAT?
Wydaje mi się, że APCR (chyba) zostawia mniejszą dziurę, a HEAT? Widziałem kiedyś, że z miejsca przebicia leciały iskry (po strzale E-100 z 150mm), jednak już dawno nie widziałem tego efektu (ostatni raz przed patchem 0.7.2). Za to dzisiaj E-100 zrobił mi również małą dziurę, czy to znaczy, że ujednolicili efekt trafienia z golda?
Mam również pytanie, jak odróżnić pocisk APCR i HEAT?
Wydaje mi się, że APCR (chyba) zostawia mniejszą dziurę, a HEAT? Widziałem kiedyś, że z miejsca przebicia leciały iskry (po strzale E-100 z 150mm), jednak już dawno nie widziałem tego efektu (ostatni raz przed patchem 0.7.2). Za to dzisiaj E-100 zrobił mi również małą dziurę, czy to znaczy, że ujednolicili efekt trafienia z golda?
kuvi
03 Aug 2012
K0cur masz racje najlepszy jest pocisk za Gold mój kozul który w to gra 3 lata to jest kox nad koxsami hihi i tak go nie pobijecie blahahahahahahahaahah
dzigor2
04 Aug 2012
Łatwo jeszcze rozróżnić na podstawie tego, jakie starty zadał:
-jeżeli nie zniszczył nic, ew zniszczył gąsienice, jakiś moduł bądź CZASEM załoganta, to pewno AP albo GOLD,
-jeżeli ciągle spadają Ci gąsienice, poza tym tracisz parę modułów, kilku załogantów, to zapewne HE,
Poza tym, jak już inni mówili:
-jak masz ładnie ustawiony pancerz, np Tygrysem P, a jakiś czołg równego tieru Cię przebija i to pod dziwnym kątem, to na 95% wali z gold(czasem jest szansa jak trafi mu maksymalną penetrację, ale to rzadkość),
-jeżeli wyjeżdża na Ciebie czołg z krótką, grubą lufą, to zapewne ma haubicę, czyli będzie walić z HE,
-jeżeli dostajesz małe obrażenia, ale z każdym strzałem(nawet od czołgu 2 tiery niższego) to zapewne wali z HE(które nie muszą się przebić, żeby zadać dmg),
-jeżeli strzela do Ciebie czołg z bardzo dużej odległości i nie przebija, to zapewne wali z AP(gdyż ich penetracja bardzo spada wraz z odległością),
-jeżeli jakiś czołg niskiego tieru trafił Cię za bardzo wysoki dmg(np Hetzer, M4, PZ IV) to zapewne trafił z HE(gdyż niewielka penetracja i tak starcza do przebicia pancerza niskich tierów, a wtedy pocisk HE wali z wielką mocą).
To jak na razie wszystkie moje poczynione obserwacje, choć pewno jeszcze parę sposobów jest.
Edited by dzigor2, 04 August 2012 - 12:01 AM.
-jeżeli nie zniszczył nic, ew zniszczył gąsienice, jakiś moduł bądź CZASEM załoganta, to pewno AP albo GOLD,
-jeżeli ciągle spadają Ci gąsienice, poza tym tracisz parę modułów, kilku załogantów, to zapewne HE,
Poza tym, jak już inni mówili:
-jak masz ładnie ustawiony pancerz, np Tygrysem P, a jakiś czołg równego tieru Cię przebija i to pod dziwnym kątem, to na 95% wali z gold(czasem jest szansa jak trafi mu maksymalną penetrację, ale to rzadkość),
-jeżeli wyjeżdża na Ciebie czołg z krótką, grubą lufą, to zapewne ma haubicę, czyli będzie walić z HE,
-jeżeli dostajesz małe obrażenia, ale z każdym strzałem(nawet od czołgu 2 tiery niższego) to zapewne wali z HE(które nie muszą się przebić, żeby zadać dmg),
-jeżeli strzela do Ciebie czołg z bardzo dużej odległości i nie przebija, to zapewne wali z AP(gdyż ich penetracja bardzo spada wraz z odległością),
-jeżeli jakiś czołg niskiego tieru trafił Cię za bardzo wysoki dmg(np Hetzer, M4, PZ IV) to zapewne trafił z HE(gdyż niewielka penetracja i tak starcza do przebicia pancerza niskich tierów, a wtedy pocisk HE wali z wielką mocą).
To jak na razie wszystkie moje poczynione obserwacje, choć pewno jeszcze parę sposobów jest.
Edited by dzigor2, 04 August 2012 - 12:01 AM.
ZIOM5000
04 Aug 2012
_SAINT_, on 15 July 2012 - 11:30 AM, said:
Bzdura,goldowa amunicja ma większą penetrację,niezależnie od odległości z której strzelamy zachowuje ten parametr
Nie do końca.
Złota amunicja APCR (podkalibrowa, oznaczona na czarno) ma bardzo wysoką penetrację, ale z odległością traci więcej penetracji niż amunicja AP (przeciwpancerna). Mówiąc ogólnie, amunicja nadająca się bardziej do CQC, a nie do snajpienia. (chociaż i tak penetracja na dalekich strzałach wciąż spada zbyt wolno, by amunicja miała penetrację porównywalną do/niższą od AP, więc wciąż opłaca się z niej strzelac)
Złota amunicja HE - tylko do artylerii, zwiększa splash, tak jak mówiłeś.
Złota amunicja HEAT (kumulacyjna, oznaczona na żółto) ignoruje współczynnik odległości, ze względu na charakter pocisku, eksplozja ładunku kumuluje się w jednym punkcie, co daje rezultat dużej penetracji. Pociski takie w zamian za to tracą więcej penetracji, im bardziej pancerz jest skątowany.