←  Nowi Gracze

Main page

»

Po czym wy poznajecie że uderzył w was poc...

AgentOfBolas's Photo AgentOfBolas 31 Jul 2012

glimi, on 12 July 2012 - 04:51 PM, said:

Pocisk jest nazwany dobrze ponieważ podczas wybuchu razi odłamkami oraz powstaje fala uderzeniowa a nawet wydaje mi się że jest to pocisk bardziej odłamkowy niż burzący.

Cześć,

Pociski HE w grze to pociski burzące (High Explosive).
Normalnie pociski odłamkowe mają takie samo oznaczenie jak przeciwpancerne:
AP - Anti Personel (odłamkowe)
AP - Armor Piercing (przeciwpancerne. w grze pod AP występują tylko te)

Jeśli chodzi o to co Cię trafia to mam wrażenie, że po trafieniu pociskami HE widać jakiś dym i latające w powietrzu odłamki.
Ale przyznam, że trafienia powinny być bardziej rozróżnione graficznie tak by każdy wiedział o co chodzi.

redmansas's Photo redmansas 01 Aug 2012

Ja jednak patrzę na zadany DMG bo jak jestem w trybie snajperskim to rzadko widzę iskry, kule ognia i inne plagi biblijne mniej więcej wiem ile stojący przede mną czołg może mi zadać i jak zadaje mniej to 80% że bije z HE,

l2enegade's Photo l2enegade 03 Aug 2012

Jeśli się nie mylę to również różni się kolor ekranu w momencie trafienia. Z AP ekran staje się czerwony, z HE biały.

Mam również pytanie, jak odróżnić pocisk APCR i HEAT?

Wydaje mi się, że APCR (chyba) zostawia mniejszą dziurę, a HEAT? Widziałem kiedyś, że z miejsca przebicia leciały iskry (po strzale E-100 z 150mm), jednak już dawno nie widziałem tego efektu (ostatni raz przed patchem 0.7.2). Za to dzisiaj E-100 zrobił mi również małą dziurę, czy to znaczy, że ujednolicili efekt trafienia z golda?

kuvi's Photo kuvi 03 Aug 2012

K0cur masz racje najlepszy jest pocisk za Gold mój kozul który w to gra 3 lata to jest kox nad koxsami hihi i tak go nie pobijecie blahahahahahahahaahah

dzigor2's Photo dzigor2 04 Aug 2012

Łatwo jeszcze rozróżnić na podstawie tego, jakie starty zadał:
-jeżeli nie zniszczył nic, ew zniszczył gąsienice, jakiś moduł bądź CZASEM załoganta, to pewno AP albo GOLD,
-jeżeli ciągle spadają Ci gąsienice, poza tym tracisz parę modułów, kilku załogantów, to zapewne HE,

Poza tym, jak już inni mówili:
-jak masz ładnie ustawiony pancerz, np Tygrysem P, a jakiś czołg równego tieru Cię przebija i to pod dziwnym kątem, to na 95% wali z gold(czasem jest szansa jak trafi mu maksymalną penetrację, ale to rzadkość),
-jeżeli wyjeżdża na Ciebie czołg z krótką, grubą lufą, to zapewne ma haubicę, czyli będzie walić z HE,
-jeżeli dostajesz małe obrażenia, ale z każdym strzałem(nawet od czołgu 2 tiery niższego) to zapewne wali z HE(które nie muszą się przebić, żeby zadać dmg),
-jeżeli strzela do Ciebie czołg z bardzo dużej odległości i nie przebija, to zapewne wali z AP(gdyż ich penetracja bardzo spada wraz z odległością),
-jeżeli jakiś czołg niskiego tieru trafił Cię za bardzo wysoki dmg(np Hetzer, M4, PZ IV) to zapewne trafił z HE(gdyż niewielka penetracja i tak starcza do przebicia pancerza niskich tierów, a wtedy pocisk HE wali z wielką mocą).

To jak na razie wszystkie moje poczynione obserwacje, choć pewno jeszcze parę sposobów jest.
Edited by dzigor2, 04 August 2012 - 12:01 AM.

ZIOM5000's Photo ZIOM5000 04 Aug 2012

_SAINT_, on 15 July 2012 - 11:30 AM, said:

Bzdura,goldowa amunicja ma większą penetrację,niezależnie od odległości z której strzelamy zachowuje ten parametr

Nie do końca.

Złota amunicja APCR (podkalibrowa, oznaczona na czarno) ma bardzo wysoką penetrację, ale z odległością traci więcej penetracji niż amunicja AP (przeciwpancerna). Mówiąc ogólnie, amunicja nadająca się bardziej do CQC, a nie do snajpienia. (chociaż i tak penetracja na dalekich strzałach wciąż spada zbyt wolno, by amunicja miała penetrację porównywalną do/niższą od AP, więc wciąż opłaca się z niej strzelac)

Złota amunicja HE - tylko do artylerii, zwiększa splash, tak jak mówiłeś.

Złota amunicja HEAT (kumulacyjna, oznaczona na żółto) ignoruje współczynnik odległości, ze względu na charakter pocisku, eksplozja ładunku kumuluje się w jednym punkcie, co daje rezultat dużej penetracji. Pociski takie w zamian za to tracą więcej penetracji, im bardziej pancerz jest skątowany.

boolva's Photo boolva 04 Aug 2012

Dziury po kumulacyjnych są diablo małe.
Get the IPS Communities App for iPhone now!