←  Ostali

Main page

»

Moderni tenkovi

masters's Photo masters 04 Aug 2012

View Postmaverick444, on 04 August 2012 - 09:57 AM, said:

Evo ima za svakoga od nas po tenk. Samo ih valja malo dotjerati u red i imamo live WOT. :D

http://paul-itk.live...l.com/9681.html

I sto podjes kod rusa i kazes im dajte mi tri-cetri t-64 nekoliko t-72 i 20 deka posebne i onda pitas daju li kakvi popust na kolicinu.
A sada ozbiljno moguce je kupiti ja mislim tenkove ali moraju im onesposobiti topove to jest da zavare cjev da ne mozes pucat.Mislim bio bi mi gust da mi u bastu stoji jedan Т-72 da plasim narod sa njime.

Bobi_Kreeg's Photo Bobi_Kreeg 04 Aug 2012

Ma bolan ne daju strancima ni da razgledaju tenkove od hladnog rata pa na ovamo, možeš se samo priključit nekoj Ruskoj grupi koja gleda samo odobrene izloške (WW2) i trebaš se prijavit koji mjesec unaprijed. O fotografiranju i ulaženju u tenkove nema ni govora. (http://www.tankmuseum.ru/inf.html)
A kupoprodaja tenkova koji su u operativnom stanju, ili koji se mogu dovesti u operativno stanje je strogo regulirana i skoro je nemoguće legalno dovesti npr. T-64 u Hrvatsku. Pa ja bi s tim Sloveniju pokorio. :Smile_veryhappy:

Amerikanci i Britanci su druga priča. Oni bi rado prodali sav taj "otpad", nakon što ti cijev zavare možeš se slobodno i dovest kući s tenkom. :Smile_Default:

maverick444's Photo maverick444 04 Aug 2012

View Postmasters, on 04 August 2012 - 02:21 PM, said:

I sto podjes kod rusa i kazes im dajte mi tri-cetri t-64 nekoliko t-72 i 20 deka posebne i onda pitas daju li kakvi popust na kolicinu.
A sada ozbiljno moguce je kupiti ja mislim tenkove ali moraju im onesposobiti topove to jest da zavare cjev da ne mozes pucat.Mislim bio bi mi gust da mi u bastu stoji jedan Т-72 da plasim narod sa njime.

Ako imas novac dodjes i pitas, malo tko odbija novce. Nasao bi se neki dogovor, uvjeren sam 101%. Uvoz u Hrvatsku je druga prica. Ali za kupnju tenka sam siguran da bi prodali.

View PostBobi_Kreeg, on 04 August 2012 - 02:22 PM, said:

Ma bolan ne daju strancima ni da razgledaju tenkove od hladnog rata pa na ovamo, možeš se samo priključit nekoj Ruskoj grupi koja gleda samo odobrene izloške (WW2) i trebaš se prijavit koji mjesec unaprijed. O fotografiranju i ulaženju u tenkove nema ni govora. (http://www.tankmuseum.ru/inf.html)
A kupoprodaja tenkova koji su u operativnom stanju, ili koji se mogu dovesti u operativno stanje je strogo regulirana i skoro je nemoguće legalno dovesti npr. T-64 u Hrvatsku. Pa ja bi s tim Sloveniju pokorio. :Smile_veryhappy:

Amerikanci i Britanci su druga priča. Oni bi rado prodali sav taj "otpad", nakon što ti cijev zavare možeš se slobodno i dovest kući s tenkom. :Smile_Default:

Kad je Jelcin bio na vlasti za $10.000 si dobio tajne dokumete KGB-a, sto god te zanimalo. Tada si sa americkim dolarom u Rusiji bio kralj, a oruzje se prodavalo kao salata. Korupcija, kriminal, prostitucija i mafija su procvjetali. Pa onaj Rus sto je sada u zatvoru u USA, Viktor Bout je svojedobno naoruzavao Afriku kupujuci oruzje od korumpiranih ex-sovjetskih generala i prodavao ih africkoj sirotinji koja mu je placala u zlatu, dijamantima i nafti. Snimljen je i neki film Lord of War sa Nicholas Cageom gdje glumi tog tipa. Biznis od kojega te glava zaboli kakvi iznosi se tu vrte.
Edited by maverick444, 04 August 2012 - 04:39 PM.

Bobi_Kreeg's Photo Bobi_Kreeg 04 Aug 2012

Legalno, sine, legalno. Ne možeš legalno posjedovat ni automatsko oružje, a kamoli tenka.
Vlastitog tenka trenutno možeš vozit jedino u Somaliji, Sudanu ili Siriji.

maverick444's Photo maverick444 04 Aug 2012

View PostBobi_Kreeg, on 04 August 2012 - 04:50 PM, said:

Legalno, sine, legalno. Ne možeš legalno posjedovat ni automatsko oružje, a kamoli tenka.
Vlastitog tenka trenutno možeš vozit jedino u Somaliji, Sudanu ili Siriji.

Mozes i u USA. I Brad Pitt ima svoga T-54.

http://www.news.com....r-1226194136903

Ne smijes sa njime po cesti, mozes ga voziti po svom imanju i ovlastenom poligonu, deaktiviran top se podrazumijeva kao i mitraljezi. A Somalija, Sudan i Sirija su idealna mjesta i za imati tenk, te cijele drzave su poligon. :)
Edited by maverick444, 04 August 2012 - 04:59 PM.

Driv3rCRO's Photo Driv3rCRO 04 Aug 2012

View Postjastreb777, on 01 August 2012 - 07:46 AM, said:

A-10 je dobio novi top i nišanske sprave tako da on čak i ne mora da se spušta ispod 10000m što je veliki problem za protu zračnu obranu siromašnijih zemalja, da skratimo on je strašan kiler tenkova, bunkera i sl. Što se tiče lakih lansera naša Zolja ne može uništiti M84, to može OSA i RPG s time da moraš biti odličan strijelac i da znaš gdje treba točno gađati.

pogledajte ovaj video što radi 30 mm top od A-10

http://www.youtube.c...feature=related  0.33  sec videa

Republika_Srpska's Photo Republika_Srpska 05 Aug 2012

View Postjastreb777, on 01 August 2012 - 07:46 AM, said:

A-10 je dobio novi top i nišanske sprave tako da on čak i ne mora da se spušta ispod 10000m što je veliki problem za protu zračnu obranu siromašnijih zemalja, da skratimo on je strašan kiler tenkova, bunkera i sl. Što se tiče lakih lansera naša Zolja ne može uništiti M84, to može OSA i RPG s time da moraš biti odličan strijelac i da znaš gdje treba točno gađati.

A-10 je zlo,tu nema diskusije.Zolja itekako moze razvaliti M-84.Napisao sam ti,gledao sam pogodak zolje u kupolu M-84-ke,nije probila ali taj koji je gadjao tenk nije ni htio pogoditi kupolu nego spoj kupole i tjela tenka,sreca po posadu a na stetu raketasa jer ga je to sigurno kostalo zivota,nekolko desetina cm je promasio i pogodio kupolu koja je uspjela spasiti posadu.Zoljom dohvati M-84-ku sa boka,odpozadi,spreda u donju plocu ma cao,staje momentalno.Vidjeno u zadnjem ratu koliko je M-84-ka ranjiva od zolja,osa i ostali jeftinih "s ramena" PO sistema.I to ne vazi samo za M-84,to vazi za sve i jedan tenk na svetu.Mislis da je Abrams nesto bolji?Vjeruj mi,obicna limena kanta,kovceg smrti kao M-84.Zolja,obicni rpg sjebace ga ko od sale,to su Iracani i dokazali kad su ih okupirali,imas bezbroj napada na Abramse sa rpg,zoljama i tim jeftinim PO oruzjima,da vidis kako gore,kao hepo kocka.Znas i sam kakvu podrsku imaju iz vazduha al dzabe u gradu ti ne znas iza kojeg coska vreba zolja,rpg itd..Koja ti je onda svrha tenka u gradu,nikakva,da posaljes posadu u sigurnu smrt,kad Amerikanci nisu mogli zastiti svoje Abramse u gradu e onda ne znam koja vojna sila bi to uradila.Isto tako su Rusi nadrljali u 1. Cecenskom ratu kad su uapli u Grozni.ceceni su imali veoma prostu i jednostavnu taktiku a u ratu je najteze jednostavno ratovati,Ceceni su to u Groznom odigrali savrseno,pustali su kolone oklopnih vozila do samog centra grada,zatim su unistavali prvo i zadnje vozili,sta mislis sa cime,obicni rpg ,zolja,osa.Da ne pisem sta su onda radili bespomocnoj koloni koja je ostala blokirana i jos uspanicena,masakr u pravom smislu te reci.Po meni,tenk je proslost,prevazidjen,bar sa ljudskom posadom u njemu.Opet ponavljam,eventualno ga negdje ukopati,dobro zamaskirati i da brani odredjeni polozaj,tacku ili da cuti i ceka u zasjedi,nevidim svrhu u danasnje vrijeme njegove upotrebe em sto proizvodnja tenka kosta mnogo,em sto moras osposobiti ljude da rukuju sa tom masinom i to kosta,odrzavanje tenka...ma sto cuda.Danasnji PO sistemi "s ramena" cuda prave a ubojiti su od zolje i rpg visestruko i kakve su sanse danasnjem tenku protiv tog vida nauruzanja,kad mu stari rpg i zolja jos uvijek prave probleme.A koliko su samo jeftiniji od proizvodnje tenka i kasnije u samoj eksplotaciji.

Aqarius's Photo Aqarius 05 Aug 2012

Malo preterujes. Tenk nikad nije bio imun na pesadiju, u Varsavi su lovili Tigrove improvizovanim bacacima plamena, Finci su cuda pravili sa molotovljevima, a kad su panzerfaust, PIAT i ostalo usli u igru da ne pominjem. Tenk je imun na sve malokalibarsko, u sustini i na granate, a i na rpgove je barem otporan, i svakako moze da prezivi vise cirkusa od gole pesadije. Mozda 'tenk' nije najpodesniji za urbane operacije, ali bez neke teske masinerije grad se moze zauzeti samo bacanjem ljudi na njega dok se nesto ne desi.
Opet, combined ops nema neku alternativu.

maverick444's Photo maverick444 06 Aug 2012

View PostAqarius, on 05 August 2012 - 11:17 PM, said:

Malo preterujes. Tenk nikad nije bio imun na pesadiju, u Varsavi su lovili Tigrove improvizovanim bacacima plamena, Finci su cuda pravili sa molotovljevima, a kad su panzerfaust, PIAT i ostalo usli u igru da ne pominjem. Tenk je imun na sve malokalibarsko, u sustini i na granate, a i na rpgove je barem otporan, i svakako moze da prezivi vise cirkusa od gole pesadije. Mozda 'tenk' nije najpodesniji za urbane operacije, ali bez neke teske masinerije grad se moze zauzeti samo bacanjem ljudi na njega dok se nesto ne desi.
Opet, combined ops nema neku alternativu.

Ma hebes ti sve te koktele i ostalo improvizirano oruzje. Mislim moglo se Tigra i sa time zeznuti ali to je isto kao i lov na medvjeda sa kopljem. I koplje ga moze ubiti ali problem je u tome koliko ce medvjed poubijati kopljanika prije nego 16. koplje ubije njega.

Aqarius's Photo Aqarius 06 Aug 2012

Upravo to i kazem. Postoje nacini da pesak neutralise tenka, ali nijedan nije dovoljan da prosto otpises tenk kao faktor. Ako u zgrati imas 15 ljudi sa RPGovima, da, tenk ce imati problema, ali imace ih i obicna pesadija jos vise. S druge strane, ako u odgovarajucoj zgradi imas jedng snajepristu, jedan tenk je vredniji nego dva voda pesadije. Ako mislis da zauzems grad bez stravicnih zrtava, za tvoju stranu, moras imati oklop, i moras ga koristiti pametno.

maverick444's Photo maverick444 06 Aug 2012

A dobro nisam mislio na danasnje bitke. Danas i sa najgorim RPG-om ako skines tenk sa prozora u vrh kupole, ta ce proci do posade. Ako je pjesastvo u neposrednoj blizini, otici ce i dobar dio njih. Tenk ako upadne u zasjedu u urbanom podrucju je u velikim govnima, a sanse da ce uletiti u tako nesto su velike. U tim okruzenjima ne smije koristiti niti Trophy/Arena sustave jer bi mu moglo pjesastvo dobiti po glavi ako je jako blizu. Za vrijeme WW2 tenk je bio izrazito jako opasno oruzje jer je bilo jako malo prakticnog i efektivnog prijenosnog AT oruzja. Koristenje oklopa u urbanim uvjetima je vjerojatno jedan od najtezih taktika ratovanja.

Republika_Srpska's Photo Republika_Srpska 06 Aug 2012

Sa rpg ne mozes da unistis tenk???? Ljudi,man te se neunistivih tenkova,ne postoje neunistivi,Najmoderniji tenk svaki od nas ovdje ko ima ludacku hrabrost i petlju moze da unisti sa obicnom tromblonskom komulativnom minom iz automatske puske.To malo govno bez problema moze pokidati gusenicu tenka,sta ce tenk onda?Sacekace 3-5 sekundi kao mi u igrici i gusenica ce se sama popraviti i ili ce potrositi onu oprvaku modula sto kosta 3000 srebrenjaka i krenuti u rush???Hoce posada mozda izaci iz tenka i poci da namontira gusenicu pod vatrom?Tako osakacenom,mozes mu raditi sta hoces ako se njjegova pjesadija svojski nepotrudi pa uspije da obezbjedi bezbjedno povlacenje posade iz tenka oni su mrtvi,prije ili kasnije u kozi im nikako nebi volio biti.Neko ce mi sad napisati,"pa tenk ima PAM i spregnuti mitraljez ima top,moze da se brani a da se posada ne izlaze na otvoreno".Nemojte biti djeca,okrenuces kupolu na jednu a PAM na drugu stranu a sta ces sa druge dve?Molices Boga da nema nikog na onim stranam koje ne mozes istovremeno da pokrivas.I onda ti dodje lijepo Kurta i Musrta sa kineskim najgorim kalasnjikovom sa sve tromblonskim minama na njima i pocnu polako da cvakaju po tenku i tako se oni lijepo izivljavaju,malo s preda,malo odpozadi,malo sa boka,pa rane jednog clana posade,drugog ubiju,trecem otkinu ruku,nogu..Umiranje na rate,bez zurbe.Zato lijepo tenku daleka kuca,radje bi izabrao opciju da cucim negdje iza nekog coska,stjene iz jarka,rusevine i da cekam i docekam samo da ga onesposobim da ne moze dalje,onda krece prava zurka.

Posted Image

Posted Image

Aqarius's Photo Aqarius 06 Aug 2012

NIsam rekao da se ne moze unistiti, nego da je daleko teze nego sto to izgleda. Samo sto se u ratu ne moze otici na forum i kukati zbog 'ghost RPGova' :Smile_veryhappy:

Ima jedna zanimljiva fora sa tim abramsima: Ta 'kacket' pozicija kupole se koristi za transport. U Iraku, ogromna vecina Abramsa je izgubljena zbog IEDa i slicnih mina, a posto se gusenice , jeli, ne popravljaju same, a u toku je nekakav rat, ne mozes da dovlacis pomocno vozilo da slepa tenk, a cak i kad mozes, za to treba vremena, i treba ljudi, i treba ljudi da obezbede tenk, posto ne mozes tek tako da ostavis funkcionalan tenk bez gusenica na sred livade. Zato, kad tenk naleti na minu posada javi komandi, obrne kupolu da se lakse moze preneti, i inzenjerci ili neki drugi tenk ili sta vec ga prosto grune necim i ostave olupinu. Posle, kad je napad prosao i teritorija zauzeta, dodje kran i fino, natenane ga voze nazad u fabriku na remont.

Republika_Srpska's Photo Republika_Srpska 06 Aug 2012

Da smo mi svi zivi zdravi i da nikad u stvarnom zivotu nedodjemo u tu situaciju da moramo raditi nesto od ovga gore navedeno.Ovako u igrici je najbolje,glave su nam na sigurnom :Smile_veryhappy:  pa ko koga i kako olesi,jebajga,jel tako.

jastreb777's Photo jastreb777 07 Aug 2012

View PostRepublika_Srpska, on 05 August 2012 - 10:08 PM, said:

A-10 je zlo,tu nema diskusije.Zolja itekako moze razvaliti M-84.Napisao sam ti,gledao sam pogodak zolje u kupolu M-84-ke,nije probila ali taj koji je gadjao tenk nije ni htio pogoditi kupolu nego spoj kupole i tjela tenka,sreca po posadu a na stetu raketasa jer ga je to sigurno kostalo zivota,nekolko desetina cm je promasio i pogodio kupolu koja je uspjela spasiti posadu.Zoljom dohvati M-84-ku sa boka,odpozadi,spreda u donju plocu ma cao,staje momentalno.Vidjeno u zadnjem ratu koliko je M-84-ka ranjiva od zolja,osa i ostali jeftinih "s ramena" PO sistema.I to ne vazi samo za M-84,to vazi za sve i jedan tenk na svetu.Mislis da je Abrams nesto bolji?Vjeruj mi,obicna limena kanta,kovceg smrti kao M-84.Zolja,obicni rpg sjebace ga ko od sale,to su Iracani i dokazali kad su ih okupirali,imas bezbroj napada na Abramse sa rpg,zoljama i tim jeftinim PO oruzjima,da vidis kako gore,kao hepo kocka.Znas i sam kakvu podrsku imaju iz vazduha al dzabe u gradu ti ne znas iza kojeg coska vreba zolja,rpg itd..Koja ti je onda svrha tenka u gradu,nikakva,da posaljes posadu u sigurnu smrt,kad Amerikanci nisu mogli zastiti svoje Abramse u gradu e onda ne znam koja vojna sila bi to uradila.Isto tako su Rusi nadrljali u 1. Cecenskom ratu kad su uapli u Grozni.ceceni su imali veoma prostu i jednostavnu taktiku a u ratu je najteze jednostavno ratovati,Ceceni su to u Groznom odigrali savrseno,pustali su kolone oklopnih vozila do samog centra grada,zatim su unistavali prvo i zadnje vozili,sta mislis sa cime,obicni rpg ,zolja,osa.Da ne pisem sta su onda radili bespomocnoj koloni koja je ostala blokirana i jos uspanicena,masakr u pravom smislu te reci.Po meni,tenk je proslost,prevazidjen,bar sa ljudskom posadom u njemu.Opet ponavljam,eventualno ga negdje ukopati,dobro zamaskirati i da brani odredjeni polozaj,tacku ili da cuti i ceka u zasjedi,nevidim svrhu u danasnje vrijeme njegove upotrebe em sto proizvodnja tenka kosta mnogo,em sto moras osposobiti ljude da rukuju sa tom masinom i to kosta,odrzavanje tenka...ma sto cuda.Danasnji PO sistemi "s ramena" cuda prave a ubojiti su od zolje i rpg visestruko i kakve su sanse danasnjem tenku protiv tog vida nauruzanja,kad mu stari rpg i zolja jos uvijek prave probleme.A koliko su samo jeftiniji od proizvodnje tenka i kasnije u samoj eksplotaciji.
Nije me briga za PO sustave i ostala oružja, ako ima negdje dobra cuge, komadi, klopa... dosta mi je oružja i ratova za pet života.
Get the IPS Communities App for iPhone now!