Jump to content


Testy: wymagania, wygląd i wydajność WoT v0.8.0


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
55 replies to this topic

Exscite #21 Posted 28 September 2012 - 09:54 PM

    Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 274
  • Member since:
    08-21-2011

View PostMacusFlash, on 28 September 2012 - 09:35 PM, said:

Czy zmieniałeś ustawienia WoT przez sterowniki karty graficznej?

Nie sprawdzałem tego ale możesz sobie tym trochę fps podnieść kosztem jakości.

mesjasz_22 #22 Posted 28 September 2012 - 10:34 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 0 battles
  • 40
  • Member since:
    09-12-2011
ok, pobawilem się trochę i przedstawiam wyniki dla intel hd 3000 w laptopie samsung 350u2a.
cpu i5 2467m ulv, igpu taktowany 1100 mhz max, brak mozliwosci oc.
wot 8.0, ahumex 25% i wot tweaker wszystko wyl poza niebem. rozdzialka 1280x720
W grze wszystko low / off tylko textury medium i zasieg rysowania medium.

stary render - srednio 32-42 fps , widoczne są miejscami dziwne skoki. w trybie snajperskim 30-35 fps

nowy render - zaskoczenie - 30-45fps, bez skoków, trzyma plynnie srednio 35fps, w snajperce ok 5 fps więcej.(raczej nie przekracza 45fps) !!! :)

wydaje mi się , że 8.0 zaczął używać drugiego rdzenia i przerzuca tam część obliczeń. To dlatego mój lapek chodzi szybciej.
Podkreślam, 8.0 jest na hd3000 szybszy niż 7.5.   Na stacjonarce w 2500k podkręciłem kiedyś hd3000 do 1700mhz i tam wersja 7.5 chodzila plynnie
60fps w 1680x1050 lub 50 fps w 1920x1200 (oczywiscie detale jak powyzej). Jak na zintegrowaną grafę to hd3000 ma potencjał...

pawel921 #23 Posted 28 September 2012 - 10:47 PM

    Junior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 146
  • Member since:
    06-26-2011
HD4000 (nowa interga w ivy bridge) jest o ok 50-60% szybsza więc wg mnie powinna dać rade wota na niskich uciągnąć. A właściwie sprawdzę to jutro i podam wyniki wszystkim ;P
Pozdrawiam

Exscite #24 Posted 29 September 2012 - 12:59 AM

    Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 274
  • Member since:
    08-21-2011
Zestawienie wszystkich ustawień "jakość grafiki" oraz FSAA* na AMD FX4100@4,5Ghz, 8GB DDR3 1333, Radeon 6770 (900/1100), Win 7 x64. Tym razem z wyłączoną synchronizacją aby było widać różnice na niższych ustawieniach. Rozdzielczość 1680x1050, sposób pomiaru taki sam jak opisałem w poście nr.11

(kliknij na miniaturę aby zobaczyć pełen rozmiar)

http://images47.fotosik.pl/1566/09e943c4cf4af4eem.jpg

http://images39.fotosik.pl/1767/3b40204cdb2d5bafm.jpg

http://images42.fotosik.pl/596/8cd15e1772797969m.png

http://images38.fotosik.pl/1806/da76c60fcb78f66em.jpg

Wniosek na podsumowanie jest według mnie jeden. Nowy silnik graficzny wygląda znacznie lepiej ale i wymagania znacznie wzrosły. O ile na mocniejszych PC to nie jest problem to w przypadku najsłabszych sprzętów (z < GF 9600GT) może się okazać że grywane są tylko ustawienia "niskie" lub nawet "minimalne" choć wcześniej na 0.7.5 dobrze działały ustawienie "średnie". I nic w tym dziwnego skoro na obecnym silniku np. cienie ustawione na "niskie" prezentują się lepiej niż "wysokie" z 0.7.5. Posiadacze mocnego sprzętu będą się cieszyć bo gra wygląda znacznie ładniej i pracuje wydajniej. Jednak posiadacze słabego sprzętu będą mieli wrażenia dokładnie odwrotne. Minimalne wymagania WoT wzrosły a gra na ustawieniach minimalnej jakości grafiki jest bardzo brzydka. Nie tylko brzydka co na rok 2012 ale i bardzo brzydka nawet jak na 2004 (premiera znacznie ładniejszego i wydajniejszego w działaniu Battlefield 2). Pomiędzy starym silnikiem graficznym a nowym powstała przepaść zarówno pod względem wymagań jak i jakości. Teraz można w końcu powiedzieć że WoT ma w miarę normalną grafikę. Nadal jest ona przestarzała pod kilkoma względami ale już nie aż tak archaiczna jak w 0.7.5.

Druga sprawa to wpływ FSAA na wydajność. I tu wnioski są proste, im mocniejsza karta graficzna tym spadek wydajności jest mniejszy po zastosowaniu FSAA, procesor nie ma nic do rzeczy. O ile przy kartach o wydajności zbliżonych lub słabszych od GF 9600GT wpływ FSAA na wydajność jest bardzo duży to już w przypadku kart klasy Radeon 6770 różnica przed i po zastosowaniu FSAA mieści się w przedziale od 0 (brak różnicy) do 10%.

Jeśli chodzi o wymagania co do ilości pamięci na karcie to do nowego silnika graficznego (grafika poprawiona) niezbędne jest minimum 512MB na karcie graficznej. Poniżej tego poziomu nie ma co marzyć o grywalnej wydajności. Jako wymagane minimum do wysokich ustawień graficznych można przyjąć 1GB, jako optimum dla wydajności na pełnych detalach można przyjąć ilości większe od 1GB (z powodu braku sprzętu do testów z >1GB na k.graficznej nie jestem w stanie powiedzieć czy jest to 1200 czy 1500MB).

Edited by Exscite, 29 September 2012 - 04:36 AM.


vdrpl #25 Posted 29 September 2012 - 10:37 AM

    First Sergeant

  • Community Contributor
  • 0 battles
  • 1,752
  • Member since:
    12-04-2011
Tak mnie zaciekawił ten temat, że zrobiłem szybki test i wrzucam jeszcze coś od siebie. KArty mamy bardzo podobne, bo ja dysponuję 6790, więc można zobaczyć ile daje lepszy procesor, a okazuje się, że praktycznie nic.

FX-8120, 8GB DDR3, Radeon 6790
Ustawienia maksymalne z full screen AA w rozdzielczości 1920 x 1080
Posted Image

Posted Image

Wielowątkowość jest rzeczywiście obsługiwana ale WoT nie potrzebuje jakiegoś wyjątkowo mocnego procesora. Może się on jedynie przydać jeśli mamy uruchomione jakieś dodatkowe aplikacje w tle.

pawel921 #26 Posted 29 September 2012 - 10:48 AM

    Junior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 146
  • Member since:
    06-26-2011
vdr, u ciebie może być problemem ten fx, jak wiemy bulldozery mają wydajność w pojedynczym wątku na poziomie I3 sandy.

vdrpl #27 Posted 29 September 2012 - 12:11 PM

    First Sergeant

  • Community Contributor
  • 0 battles
  • 1,752
  • Member since:
    12-04-2011
Wot obsługuje teraz wielowątkowość ale z tego co widzę są to raczej dwa wątki niż 8 ;]

Problem na Bulldożerach rzeczywiście istnieje w programach jednowątkowych (nie wszystkich) ale na pewnym pułapie procesor nie ma już raczej znaczenia w WoT,a bardziej liczy się karta graficzna. Chętnie zobaczyłbym wynik kogoś na FX-81xx i jakieś topowej karcie.

SkrzypoVita #28 Posted 29 September 2012 - 12:52 PM

    Junior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 206
  • Member since:
    05-06-2011
Exscite mam pytanie do Ciebie. Niedługo dostanę laptopa po ojcu ( dosyć dobrego jak na moje standardy ) jest to Acer Aspire 5733 bodajże. Jego koniguracja z tego co pamietam to ( nie mam go przy sobie po godzinie 21:00 będę go miał więc podam dokładniejsze ) : Procesor : Intel Core i5  Płyta Główna : nie pamiętam niestety ( dodam pozniej ) Grafika : Nvidia GeForce GT540M    Dysk : 500GB SSD RAM : 4 GB.  Wiecej nie pamietam. I teraz czas na pytanie :  Na 0.7.5 dawałem autodetekcję i samoczynnie ustawiało mi na Wysokie i miałem ok 40-70 FPS. Wczoraj pierwszy raz zagralem i zdziwiony patrzę że mam srednio/niskie oraz 25 FPS :(   Niewiem dlaczego nagle taka radykalna zmiana. Czy pomoże tu wymiana jakiegoś konkretnego osprzętu ? Jakieś czyszczenie ? Doradzisz coś proszę ? :)

SkrzypoVita #29 Posted 29 September 2012 - 01:11 PM

    Junior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 206
  • Member since:
    05-06-2011
Oczywiście ta zmiana nastąpiła po tym jak włączyłem ,, ulepszoną " grafikę , na standardowej mam 50 FPS na niskich czyli rownież pogorszenie.

pawel921 #30 Posted 29 September 2012 - 01:31 PM

    Junior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 146
  • Member since:
    06-26-2011
Witam, przetestowałem dzisiaj działanie wersji 0.8.0 na integrze procesora i5-3210m (HD4000), grałem na ustawieniach jak w załączniku:         

FPS na takich ustawieniach oscylował w granicach 35-60fps także można bez problemu na nowych lapciakach bez eGPU w wota cisnąć :)

Attached Files


Edited by pawel921, 29 September 2012 - 01:31 PM.


vdrpl #31 Posted 29 September 2012 - 01:39 PM

    First Sergeant

  • Community Contributor
  • 0 battles
  • 1,752
  • Member since:
    12-04-2011
Pamiętajcie, że najwięcej biorą zawsze cienie i FSAA. Jeśli macie słabsze karty to są pierwsze parametry, na których trzeba zejść do minimalnego poziomu. Jeśli macie mało pamięci na karcie to oczywiście jakość tekstur będzie tu najważniejsza, bo tekstury są ładowane do pamięci karty. Dodatkowo polecam zawsze wyłączać dodatkowe efekty w trybie snajperskim, bo potrafią one strasznie zjadać fps i przycinać grafikę.

pawel921 #32 Posted 29 September 2012 - 03:19 PM

    Junior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 146
  • Member since:
    06-26-2011
Na mobilki polecam FXAA jako że nie pożera w takim stopniu mobilnej grafiki, jak to ma w zwyczaju MSAA. Do wypowiedzi vdr'a dodałbym że filtrowanie anizotropowe także może dosyć grafikę obciążyć.

Edited by pawel921, 29 September 2012 - 03:20 PM.


Exscite #33 Posted 29 September 2012 - 04:01 PM

    Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 274
  • Member since:
    08-21-2011

View Postvdrpl, on 29 September 2012 - 12:11 PM, said:

Wot obsługuje teraz wielowątkowość ale z tego co widzę są to raczej dwa wątki niż 8 ;]

Jednak jest to beznadziejna wielowątkowość, drugi wątek jest zawsze obciążany w niewielkim stopniu. Prawdziwa wielowątkowość nastąpi jak WG wprowadzi zmiany tak aby co najmniej 2 wątki były w pełni obciążane.

Quote

Problem na Bulldożerach rzeczywiście istnieje w programach jednowątkowych (nie wszystkich) ale na pewnym pułapie procesor nie ma już raczej znaczenia w WoT,a bardziej liczy się karta graficzna. Chętnie zobaczyłbym wynik kogoś na FX-81xx i jakieś topowej karcie.

Też chętnie bym taki test zobaczył choć dla WoT i tak bez różnicy czy FX-8xxx czy FX-4xxx :)

View PostSkrzypoVita, on 29 September 2012 - 12:52 PM, said:

Exscite mam pytanie do Ciebie. Niedługo dostanę laptopa po ojcu ( dosyć dobrego jak na moje standardy ) jest to Acer Aspire 5733 bodajże. Jego koniguracja z tego co pamietam to ( nie mam go przy sobie po godzinie 21:00 będę go miał więc podam dokładniejsze ) : Procesor : Intel Core i5  Płyta Główna : nie pamiętam niestety ( dodam pozniej ) Grafika : Nvidia GeForce GT540M

Wyłącz cienie a oświetlenie, drzewa, trawa ustaw na niską jakość i powinno działać dobrze. Wymienić w laptopie zapewne mógł byś procesor ale wątpię aby było to konieczne (nie napisałeś taktowania tego i5). Grafika jest dobra jak na laptopa. Pokombinuj z rozdzielczością, nie musisz grać w natywnej dla wyświetlacza.

Remo98PL #34 Posted 29 September 2012 - 04:43 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 0 battles
  • 40
  • Member since:
    10-01-2011
ile powinienem mieć fps. na takim laptopie ? ( bo mam na najniższej grafice, jeszcze obniżonej przeze mnie 18- 26 FPS )
a sprzęt nie jest stary.

Intel core i7

GeFroce GT 540M - 1GB

4Gb RAM



http://scr.hu/5cf/5fep8


http://pl.asus.com/N...tainment/N73SV/

Edited by Remo98PL, 29 September 2012 - 05:15 PM.


Constictor #35 Posted 29 September 2012 - 05:05 PM

    Lance-corporal

  • Beta Tester
  • 0 battles
  • 51
  • Member since:
    12-24-2010
Sprzęt: i5 2500K, 8GB DDR3 1333, GTX 460 1GB OC, Win 7 x64
Ustawienia: wysokie/maksymalne, FXAA ***, 1920x1080
Posted Image

Tylko testy przy oglądaniu powtórek nie są miarodajne (nie wiem czy u każdego, ale u mnie tak jest), ponieważ normalnie użycie rdzenia procesora jest na poziomie 70%, natomiast grafiki 80%, a podczas oglądania powtórek jest 100%.
Było by wszystko fajnie, gdyby nie problemy, które TU opisałem.
Przez to musiałem zmniejszyć ustawienia na wysokie, ale i to często nie pomaga.

majkel_85 #36 Posted 29 September 2012 - 05:33 PM

    Senior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 519
  • Member since:
    04-06-2012

View Postvdrpl, on 29 September 2012 - 12:11 PM, said:

Chętnie zobaczyłbym wynik kogoś na FX-81xx i jakieś topowej karcie.
Ja na FX-8120 @4,4GHz + GTX470 mam średnio 40-50 fps, ale nierzadko spada nawet w okolice 20 fps. Obciążenie GPU średnio 60%, przy czym im mniej fps, tym niższe. Ewidentnie procek nie daje rady, no ale FX delikatnie mówiąc cudem techniki nie jest ;-)

Ustawienia maksymalne, rozdzielczość 1920x1080, bez FXAA (nie lubię tego blura).

Constictor #37 Posted 29 September 2012 - 06:15 PM

    Lance-corporal

  • Beta Tester
  • 0 battles
  • 51
  • Member since:
    12-24-2010

View Postmajkel_85, on 29 September 2012 - 05:33 PM, said:

Ja na FX-8120 @4,4GHz + GTX470 mam średnio 40-50 fps, ale nierzadko spada nawet w okolice 20 fps. Obciążenie GPU średnio 60%, przy czym im mniej fps, tym niższe. Ewidentnie procek nie daje rady, no ale FX delikatnie mówiąc cudem techniki nie jest ;-)

Ustawienia maksymalne, rozdzielczość 1920x1080, bez FXAA (nie lubię tego blura).
A w tym czasie jeden rdzeń procesora jest wykorzystywany w 100%?

#EDIT
Czyli widać, że procesor jest wąskim gardłem w tym wypadku.

Edited by Constictor, 29 September 2012 - 07:47 PM.


majkel_85 #38 Posted 29 September 2012 - 07:29 PM

    Senior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 519
  • Member since:
    04-06-2012
Tak to dokładnie wygląda jeśli chodzi o CPU:
Posted Image

Exscite #39 Posted 29 September 2012 - 07:48 PM

    Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 274
  • Member since:
    08-21-2011

View PostConstictor, on 29 September 2012 - 05:05 PM, said:

Sprzęt: i5 2500K, 8GB DDR3 1333, GTX 460 1GB OC, Win 7 x64
Ustawienia: wysokie/maksymalne, FXAA ***, 1920x1080
Posted Image

Czyli grywalne jest ustawienie "wysokie", na "maksymalne" spadki poniżej 30fps mogą już przeszkadzać.Chyba bardziej opłaca się używać ustawień "maksymalne" z FSAA* zamiast ***. Leci plusik za normalne przedstawienie wykresu :Smile_great:

Quote

Tylko testy przy oglądaniu powtórek nie są miarodajne (nie wiem czy u każdego, ale u mnie tak jest), ponieważ normalnie użycie rdzenia procesora jest na poziomie 70%, natomiast grafiki 80%, a podczas oglądania powtórek jest 100%.
Było by wszystko fajnie, gdyby nie problemy, które TU opisałem.

U mnie obciążenie CPU/GPU jest takie samo przy powtórce jak i normalnej grze. Niestety w normalnej grze zdarzają się chwilowe przycięcia, być może to jest to samo o czym piszesz. Na pewno tnie w momencie pojawienia się wroga ale nie wiadomo czy jest to wina marnej obsługi sieci czy np. dogrywania się dźwięków. Bo dźwięk niestety jest w WoT liczony w 100% softwarowo nawet gdy mamy kartę muzyczną z DSP i obsługą OpenAL. No i problem z adresowaniem pamięci ram przez WoT, więcej niż 2GB w praktyce nie jest wykorzystywane więc niepotrzebnie engine musi czekać na dogrywanie czegoś co powinno być wrzucone do wolnego ramu już na początku (przy >3GB ram). Tak to jest jak się pisze 32bitową aplikacje gdy standardem od wielu lat są 64 bitowe procesory i 64 bitowe systemy operacyjne :Smile-angry:

View Postmajkel_85, on 29 September 2012 - 05:33 PM, said:

Ewidentnie procek nie daje rady, no ale FX delikatnie mówiąc cudem techniki nie jest ;-)

Nie ma co zwalać winy na procesor skoro z 8 wątków WoT wykorzystuje mniej niż półtora marnując przez to potencjał CPU. Gdyby na FX'ie zaprzęgnąć do pracy przynajmniej 2 moduły to myślę że wydajność CPU była by więcej niż wystarczająca nawet do GTX 470. Fajnie gdyby ktoś z WG zdradził ile wątków będzie obsługiwał WoT w przyszłości po dodaniu wielowątkowości.

ps. Masz wgrany patch MS dla FX'ów pod Win 7 ?

Edited by Exscite, 29 September 2012 - 07:51 PM.


pawel921 #40 Posted 29 September 2012 - 07:52 PM

    Junior Sergeant

  • Player
  • 0 battles
  • 146
  • Member since:
    06-26-2011
Jako że teraz są właścicielem BigWorlda to powinni z tym nie zwlekać tylko ruszyć z kopyta! I panowie z WG - nie ograniczać się tylko do dwóch wątków, co najmniej 4 byłyby wskazane. Tyle ode mnie.
Pozdrawiam