Jump to content


Dostosowywanie ustawień graficznych w wersji 8.0


  • This topic is locked This topic is locked
124 replies to this topic

Community #1 Posted 01 October 2012 - 10:57 AM

    Sergeant

  • Content Team
  • 0 battles
  • 29,216
  • Member since:
    11-09-2011
Wersja 8.0 World of Tanks uwzględnia nowy sposób renderowania grafiki. Niniejszy artykuł pomoże na nowo dostosować ustawienia Waszych komputerów.

Pełen tekst wiadomości

niiktos #2 Posted 01 October 2012 - 11:07 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 4619 battles
  • 364
  • Member since:
    12-10-2011
"Nowy sposób jej renderowania wynika z najnowszych udoskonaleń przetwarzania graficznego związanych z nowoczesnym oprogramowaniem i sprzętem komputerowym."
Prawie po polsku.

Paindemonium #3 Posted 01 October 2012 - 11:13 AM

    Captain

  • Player
  • 22655 battles
  • 2,128
  • Member since:
    04-01-2011
Zabawne że innym działa gorzej, innym lepiej (np mnie) na maksymalnych ustawieniach. Zapewne problemem jest brak obsługi 2 rdzeniowej... jeden rdzeń pewnie po prostu nie daje rady.

djczolgista #4 Posted 01 October 2012 - 11:14 AM

    Corporal

  • Player
  • 45523 battles
  • 106
  • [G0OUT] G0OUT
  • Member since:
    05-08-2011
co z brakiem pamięci cały czas mi wyskakuje " brak pamięci zrestartuj gre "   system Windows 7,pamiec 2gb ddr2  (dual) ,procesor  intel pentium quad 2.6 . grafika 1 gb

Gloup #5 Posted 01 October 2012 - 11:16 AM

    Lance-corporal

  • Player
  • 28202 battles
  • 98
  • Member since:
    07-03-2011
Zamiast pomocy z problemami z grafiką po 8.0, otrzymujemy porady dotyczące ustawień. Mi wyrzuca po kilku bitwach komunikat o braku wolnej pamięci, u brata po kilku bitwach znikają tekstury i spadek fps (512 grafika, 2gb ram w kompie). Z tego co zauważyłem problemy dotyczą głównie posiadaczy kart ati, i powtarzają się na starej i nowej grafice.
Pytanie kiedy to poprawicie, zamiast podzielać porad  co zrobić żeby lepiej działało to co skopaliście..

Cortzas #6 Posted 01 October 2012 - 11:17 AM

    Corporal

  • Player
  • 26899 battles
  • 153
  • [GADSV] GADSV
  • Member since:
    03-23-2012
Wszystko jest logiczne, że czym gorsze ustawienie grafiki tym lepsza wydajność, ale dobrze, że było chociaż w skrócie opowiedziane co za co odpowiada.

Bardziej bym jednak potrezbował wyjaśnienia działania:
- antyaliasing (i ich rodzajów)
- potrójne buforowanie
- synchronizacja pionowa

Co da włączenie/wyłączenie tych opcji i jaki ma to wpływ na grafikę i wydajność.

olodba #7 Posted 01 October 2012 - 11:18 AM

    Sergeant

  • Player
  • 76766 battles
  • 209
  • Member since:
    06-27-2011
Witam,
prosze tylko o jedna informacje co ****** i jak trzeba ustawic aby widziec tor lotu wlasnego wystrzelonego pocisku, reszte mam gleboko w czarnej ******, teraz ****** nie widze w co strzelam, ( nie moge dokonywac korekty wzgledem wczesniejszego strzalu)


DZIEKI ZA PODPOWIEDZI
ale przelaczenie na statndardowy tryb nie rozwiazuje problemu: CALY CZAS w trybie snajperskim nie widze moich trejsow!

Nie przeklinaj. ~Sevard

Edited by Sevard, 01 October 2012 - 06:16 PM.


Damashqu #8 Posted 01 October 2012 - 11:19 AM

    Sergeant

  • Player
  • 25710 battles
  • 228
  • Member since:
    04-08-2011

View Postdjczolgista, on 01 October 2012 - 11:14 AM, said:

co z brakiem pamięci cały czas mi wyskakuje " brak pamięci zrestartuj gre "   system Windows 7,pamiec 2gb ddr2  (dual) ,procesor  intel pentium quad 2.6 . grafika 1 gb

Dokup pamięci i problem zapewne zniknie. 2GB to naprawdę niewiele, w dodatku pamięci nie są aż tak drogie - drugie tyle dokupisz za ~70-100 pln.

Wistblade #9 Posted 01 October 2012 - 11:23 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 25069 battles
  • 369
  • Member since:
    03-11-2012
Bardzo płytkie wyjaśnienie które nic nie wyjaśnia. Opis zrobiony na kolanie i to w dodatku skopiowany i przetłumaczony z eng forum (eng wersji jak kto woli) Bardzo mało informacji wyjaśniających na co dokładnie wpływa każda z opcji, jeśli już jakoś drzew czy trawy nie stanowi zagadki to np. post-procesing już tak. Gdyby nie internet to bym do dziś nie wiedział co się za tym kryje - a co się kryje, Blur, Bloom, Depth of field, różnego typu zacieniania, HDR i kilka innych. Jakość oznaczeń - można by trochę rozwinąć bo dalej nie wiem czy ustawić na maxa czy wyłączyć.

Sanki #10 Posted 01 October 2012 - 11:26 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 33962 battles
  • 300
  • [F_POL] F_POL
  • Member since:
    04-18-2011
Epokowe odkrycie według WG! : Zmiana wszystkich ustawień w grze na minimum da nam więcej fps! :Smile_veryhappy:

Typowy_Dziad #11 Posted 01 October 2012 - 11:27 AM

    Warrant Officer

  • Player
  • 36726 battles
  • 550
  • Member since:
    04-11-2012
Brakowało mi wyjaśnienia właśnie jaka opcja za co odpowiada. Przydałoby się nawet w nawiasach np. podanie informacji głównych elementów, które rzeźbią jaki sprzęt.

Coś takiego mam na myśli:

Quote

Jakość oświetlenia: (GPU) Nowe renderowanie oferuje dużo bardziej szczegółowe przetwarzanie oświetlenia. Efektem są bardziej realistyczne mapy i malownicze krajobrazy. Im wyższa wartość tego ustawienia, tym płynniejsze osiąga się przejścia pomiędzy oświetlonymi i zacienionymi polami. W przypadku karty graficznej o słabej wydajności, zalecamy tu ustawić wartość minimalną lub całkiem wyłączyć to ustawienie. Opcja ta dostępna jest tylko w nowym systemie renderowania.
Jakość cieni: (CPU+GPU) Nowy system oferuje zupełnie nowe renderowanie cieni. Ich rozmieszczenie uwzględnia teraz skalę obiektu i jego usytuowanie względem źródła światła. Cienie są dynamiczne – jeżeli drzewo się trzęsie, cień również; jeżeli słup upada, cień upada z nim. Przetwarzanie tych efektów może wymagać sporej mocy obliczeniowej. Jeżeli płynność gry Was nie zadowala, ustawcie niską jakość cieni. Opcja ta dostępna jest tylko w nowym systemie renderowania.
Jakość wody: (GPU) Renderowanie wody zostało udoskonalone. Dodano też nowe efekty wody, takie jak jej rozchlapywanie, odbijanie się obiektów w wodzie, czy kręgi na wodzie po uderzeniu. Przetwarzaniem tego elementu zajmuje się głównie karta graficzna, więc zmniejszenie jego jakości zwiększy płynność gry. Opcja ta dostępna jest tylko w nowym systemie renderowania.
Jakość oznaczeń: (RAM) Odpowiada za poziom widocznych szczegółów, takich jak ślady na błocie, opadające liście czy sterty ziemi. Więcej szczegółów wymaga większej ilości pamięci. Kluczowa tutaj jest zatem ilość pamięci komputera. W przypadku komputerów o niskiej wydajności, zalecamy zmniejszenie jakości szczegółów lub całkowite ich wyłączenie. Opcja ta dostępna jest tylko w nowym systemie renderowania.
Jakość tekstur: (CPU+GPU+RAM) Dotyczy liczby szczegółów wszystkich powierzchni pojazdów i krajobrazu. Może ona mocno obciążać pamięć komputera, więc w przypadku starszych maszyn, zalecamy ustawienie niskiej jakości. Opcja ta dostępna jest w dotychczasowym i nowym systemie renderowania.
Jakość drzew: (GPU oraz ilość vRAM) W wersji 8.0 zoptymalizowano wygląd drzew na mapach, które zostały na nowo opracowane. Nad pozostałymi mapami nadal pracujemy. Ulepszenie to będzie dostępne przy okazji przyszłych aktualizacji. Na jakość drzew ma wpływ wydajność sterowników karty graficznej oraz ilość jej pamięci. Zalecamy zmniejszyć jakość drzew w komputerach o niskiej wydajności. Najwyższa jakość drzew dostępna jest tylko w nowym systemie renderowania.
Jakość trawy: (GPU+CPU+RAM+niewiaodomo co jeszcze) Opcja odpowiedzialna za szczegółowość traw i krzewów zbyt małych, by ukryć za nimi pojazd. Wpływa na nią wydajność karty graficznej i pamięć graficzna. Opcja ta dostępna jest tylko w nowym systemie renderowania. Nadal ją optymalizujemy, więc prosimy o cierpliwość.
Jakość efektów dodatkowych: (GPU+CPU) Chodzi między innymi o dym, pył, iskry, płomienie, wybuchy itd. Wpływ na powyższe elementy ma wydajność karty graficznej i procesora. Jeżeli nie posiadacie potężnych komputerów, zalecamy ustawienia minimalne. Opcja ta dostępna jest w starym i nowym systemie renderowania.
Efekty dodatkowe w trybie snajperskim: (GPU+CPU+RAM+nie wiem co jeszcze) Dotyczy jakości dymu, pyłu, płomieni itd., w trybie snajperskim. Zdajemy sobie sprawę, że płynność gry może zmniejszać się w tym trybie. Aby zminimalizować ten problem, należy ustawić tą opcję na minimum. Deweloperzy właśnie pracują nad skutecznym rozwiązaniem tego problemu i będzie ono zawarte w przyszłej aktualizacji.
Jakość post-procesingu: (GPU+RAM) Dotyczy różnych efektów graficznych, takich jak mgła czy poświata i korzysta z wydajności karty graficznej i pamięci. Dla komputerów o niższej wydajności, zalecamy ustawienia minimalne lub całkowite wyłączenie opcji. Opcja ta dostępna jest tylko w nowym systemie renderowania.
Zasięg rysowania: (GPU+CPU+RAM+Nie wiem co jeszcze) Opcja określa widoczność w dal na polu bitwy. Wpływa na nią ogólna wydajność systemu, więc dla komputerów o niższej wydajności zalecamy ustawienie średnie lub niskie. Opcja ta dostępna jest w starym i nowym systemie renderowania.
Szczegółowość obiektów: (GPU+CPU+RAM+Nie wiem co jeszcze) Dotyczy szczegółów otoczenia i korzysta z wydajności karty graficznej i pamięci. W przypadku starszych komputerów, zalecamy ustawienie średnie lub niskie. Opcja ta dostępna jest w starym i nowym systemie renderowania.

Pamietajcie, że podane tutaj to tylko moje domysły, przydałoby się coś takiego od devsów bo oni wiedzą najlepiej, który element silnika graficznego z czego najsilniej korzysta.

Edited by de99ial, 01 October 2012 - 11:27 AM.


djczolgista #12 Posted 01 October 2012 - 11:27 AM

    Corporal

  • Player
  • 45523 battles
  • 106
  • [G0OUT] G0OUT
  • Member since:
    05-08-2011

View PostDamashqu, on 01 October 2012 - 11:19 AM, said:

Dokup pamięci i problem zapewne zniknie. 2GB to naprawdę niewiele, w dodatku pamięci nie są aż tak drogie - drugie tyle dokupisz za ~70-100 pln.
chyba ddr3 bo ddr2 w dualu 4gb to 180 zł ale juz  zamówiłem nową płytę i pamieć 4gb
ps info ze strony wota wymagania minimalne :1,5 GB (Windows XP), 2 GB (Windows Vista / 7)

Wistblade #13 Posted 01 October 2012 - 11:40 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 25069 battles
  • 369
  • Member since:
    03-11-2012
Cortzas
takie informacje znajdziesz na necie ale w skrócie ci opiszę:
antyaliasing - wygładza krawędzie w grze, nie ma efektu schodków, włączenie wpłynie na spadek FPS ale polepszy jakość
potrójne buforowanie - dostosowuje odświeżanie ekranu do tego jaki posiadasz (60, 75 mhz) zwiększa ilość klatek (FPS) w grze
synchronizacja pionowa - zapewnia synchronizację wyświetlania z odświeżaniem, wyłączenie tego powoduje błędy w wyświetlaniu w postaci podzielenie ekranu na 2 części np. przy szybkiej zmianie widoku.

Potruje buforowanie łączy się z synchronizacja pionową ale jeśli masz mało RAM i słabszą karte graficzną to wyłączasz to. Obie te opcje potrzebują znacznej ilości pamięci obliczeniowej karty. Polepszają jakość wyświetlanego ekranu.

Z bakiem pamięci łączy się pewne efekt w którym WOT magazynuje tekstury w wolnej pamięci i nie optymalizuje po np. meczu nie usuwa bądź robi to z opóźnieniem) przez co pamięć się zapycha i stąd komunikaty o za małej ilości RAM. Można spróbować zwiększyć plik stronicowania ale ja mam minimalny przy 8GB ram i nie mam żadnych komunikatów. Gram na nowym renderze i mam na minimum oświetlenie i cienie, wyświetlanie trawy i drzew.

olodba
niewidoczne tracery to efekt nowego renderingu, podobno w ustawieniach standardowych są one prawidłowo wyświetlane. Pisali że to naprawią może w następnym patchu.

xczar0 #14 Posted 01 October 2012 - 11:43 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 15265 battles
  • 388
  • Member since:
    02-13-2012
A co się wczoraj działo drogi supporcie z grą? :)

_SAINT_ #15 Posted 01 October 2012 - 11:53 AM

    Corporal

  • Player
  • 34641 battles
  • 194
  • Member since:
    05-27-2011

View Postolodba, on 01 October 2012 - 11:18 AM, said:

Witam,
prosze tylko o jedna informacje co ***** i jak trzeba ustawic aby widziec tor lotu wlasnego wystrzelonego pocisku, reszte mam gleboko w czarnej dupie, teraz ***** nie widze w co strzelam, ( nie moge dokonywac korekty wzgledem wczesniejszego strzalu)
***** ustaw grafike na standartową,***** obejrzyj ten filmik tam ***** mówia co i jak,***** pomogłem? :Smile_great:
http://worldoftanks....-80-first-q-pl/   6.05 dokładnie


P.S. :facepalmic:
edit  szanowni minusujacy,moderatorzy :pojęcie ironii jest Wam znane?


Nie używaj wulgaryzmów i nie cytuj nieodpowiednich treści. ~EilaAurora

Edited by _SAINT_, 03 October 2012 - 05:22 AM.


Eddy__ #16 Posted 01 October 2012 - 11:54 AM

    Warrant Officer

  • Player
  • 22739 battles
  • 505
  • [BEMAD] BEMAD
  • Member since:
    03-21-2012
http://forum.worldof...msaa-forcieren/
Spróbujcie tego AA jeżeli nie działa wam FXAA.

pprzemo #17 Posted 01 October 2012 - 11:55 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 2949 battles
  • 374
  • Member since:
    07-31-2011

Quote

Zmniejszenie do minimum wszystkich powyższych ustawień powinno zwiększyć liczbę klatek na sekundę obrazu o około 50%. Zdajemy sobie sprawę z problemów związanych z antyaliasingiem, dlatego wdrożyliśmy rozwiązanie doraźne. Deweloperzy pracują nad ostatecznym rozwiązaniem tej kwestii.

To kuzwa po to ludzie kupuja nowe rzeczy do kompa zeby teraz zmniejszac ustawienia zeby wasze niedoróbki ukryc? A moze lepiej zwolnic osoby odpowiedzialne za ten bubel i zatrudnic nowych? To sa jakies jaja chyba...

JARmic #18 Posted 01 October 2012 - 11:58 AM

    Corporal

  • Beta Tester
  • 41800 battles
  • 130
  • [-NUC-] -NUC-
  • Member since:
    01-10-2011

View Postolodba, on 01 October 2012 - 11:18 AM, said:

Witam,
prosze tylko o jedna informacje co qrwa i jak trzeba ustawic aby widziec tor lotu wlasnego wystrzelonego pocisku, reszte mam gleboko w czarnej dupie, teraz qrwa nie widze w co strzelam, ( nie moge dokonywac korekty wzgledem wczesniejszego strzalu)

niestety w tym przypadku musisz powrocic do grafiki standardowej zeby odzyskac upragniony efekt.... jeszcze nie w tym patchu nowy sposob renderowania uniemozliwil na dzien dzisiejszy widok smugi po pocisku

Gloup #19 Posted 01 October 2012 - 12:07 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 28202 battles
  • 98
  • Member since:
    07-03-2011

View PostDamashqu, on 01 October 2012 - 11:19 AM, said:

Dokup pamięci i problem zapewne zniknie. 2GB to naprawdę niewiele, w dodatku pamięci nie są aż tak drogie - drugie tyle dokupisz za ~70-100 pln.
Tylko że problem pojawia się na obu wersjach grafik i po kilku bitwach, czyli zostało skopane zwalnianie zasobów pamięci ram.
Ktoś to spieprz..... i WG nie chce się do tego przyznać.

SiemaPaweu #20 Posted 01 October 2012 - 12:10 PM

    Warrant Officer

  • Player
  • 22016 battles
  • 509
  • [-OBO-] -OBO-
  • Member since:
    04-15-2012
Ja nic nie kupiłem nowego do kompa a ustawienia zwiększyłem i FPSy mam naprawdę na dobrym poziomie, bo w granicach 50, nawet na ENSKU gdzie to do tej pory była to najbardziej zasobożerna mapa. Więc takie jechanie po developerach WG, że spartolili sprawę też nie jest do końca fair. Błędy błędami, na pewno nie jest wszystko idealnie ale przydało by się trochę dystansu do sprawy, a nie patrzenie tylko przez pryzmat własnego komputera.




1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users