Jump to content


Jak zwiększyć wydajność WoT'a ?

wot fps ping wydajność jak

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
13 replies to this topic

HeXxPogromca #1 Posted 02 March 2013 - 11:28 AM

    Lance-corporal

  • Player
  • 10092 battles
  • 16
  • Member since:
    02-08-2012
Cześć !
Mam problem : na minimalnych ustawieniach i minimalnej rozdzielczości, WoT dochodzi mi do 7-15 fps i ping ok. 100-140 ms .

Parametry mojego laptopa :
Laptop:Acer Aspire 7535
System:Windows 7 Home Premium 32-bit
Procesor: AMD Athlon 64 x2 processor QL-65 (2,1 GHz)
Karta graficzna: ATI Radeon HD 3200 Graphics 895mb HyperMemory
Pamięć RAM: 2GB
Internet: do 50 mb/s

Jak na moją ocene to nie jest zły laptop i WoT powinien mi lepiej chodzić.
Jak moge zwiększyć wydajność WoT ?

luqas_pl #2 Posted 02 March 2013 - 11:48 AM

    Lance-corporal

  • Player
  • 5445 battles
  • 87
  • [_MLT_] _MLT_
  • Member since:
    11-28-2012
- Zaktualizuj sterowniki
- wyczyść kompa ze śmieci np ccleanerem
- upewnij się, że masz odpowiednio dużo wolnego miejsca na particji systemowej
- jeżeli laptop się grzeje wyczyść go powietrzem i/lub wymień pastę


Jak sprawdzisz powyższe i nie pomoże to możesz spróbować zainstalować game booster`a oraz skorzystać z takich modów jak skompresowane teksturki 3 albo 25% - potrafi. Możesz jeszcze sprawdzić programik wot tweaker czy jakoś tak. Powodzenia na pewno sobie poradzisz bo na tym sprzęcie powinieneś mieć przynajmniej te 25-30 fps. Wiem bo grałem u znajomego na podobnym acerze i też miał problemy ale po kilku zabiegach odnotowaliśmy poprawę :)

EDIT// A i jeszcze jedno jak masz już długo postawionego systema to wejdz sobie jeszcze w msconfig i powyłączaj zbędne procesy bo pewnie troszkę tego tam jest i też zabiera zasoby kompa.

Edited by luqas_pl, 02 March 2013 - 11:52 AM.


HeXxPogromca #3 Posted 02 March 2013 - 12:02 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 10092 battles
  • 16
  • Member since:
    02-08-2012
-Spóboje poszukać czegoś
-CCleanerem czyszczę codziennie
-Mam 2 partycje : 1 na system "38GB wolnego z 88GB" 2 partycjia to na prywatne rzeczy lub gry czy też programy "182 GB wolnego z 198 GB"
-Troche sie nagrzewa ale używam podkładki chłodzącej . Jaką pastę ?
A co do teksturek to ja wolał bym zeby zachować też wygląd gry . Nie chce grać bez liści na zwyklym plaskim gruncie ...
Procesy też powyłączałem niepotrzebne i anty wirusa też wyłączyłem bo on najwięcej pamięci żarł ...

Ale i tak dzięki : )




A i mógłbyś mi podać jakąś strone gdzie mógłbym szukać sterowników ?

Edited by HeXxPogromca, 02 March 2013 - 12:04 PM.


luqas_pl #4 Posted 02 March 2013 - 01:31 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 5445 battles
  • 87
  • [_MLT_] _MLT_
  • Member since:
    11-28-2012
Na stronie producenta. Chodziło mi o sterowniki grafiki http://support.amd.c...ages/index.aspx Co do pasty to termo przewodząca pasta nowa pod procka, grafikę i nb.

Te skompresowane tekstury nie usuwają liści z drzew są one troszkę bardziej pikselowe i kwadratowe ale to w zasadzie drzewa bo na terenie aż takiej różnicy nie widać kolosalnej skoro i tak zakładam grasz na minimalnych detalach. Ogólnie da się grać całkiem przyzwoicie z tym. Sprawdź sobie 25% i 3% na pewno wiele poprawi zawsze możesz usunąć. Coś za coś albo więcej fps i bardziej płynna gra albo lepsze widoki i klatkowanie na każdym kroku.

Sam wot ssie jak chodzi o optymalizację silnika niestety :( Lubię tą grę ale studio prowadzi politykę przeciw graczom dlatego już nie mogę się doczekać na tanki albo statki z konkurencji. Przynajmniej silnik mają o niebo lepszy :)

Edited by luqas_pl, 02 March 2013 - 01:35 PM.


Zielony34 #5 Posted 02 March 2013 - 07:17 PM

    Sergeant

  • Player
  • 6112 battles
  • 433
  • [TSMC] TSMC
  • Member since:
    11-27-2011
Polecam WoT Tweaker'a, wszystko w ustawieniach OFF i rozdzielczość zbliżoną do 1024x768, liście możesz pooglądać na National Geographic lub już niedługo na drzewach za oknem [; Cudów nie oczekuj chociaż podzespoły złe nie są ale jak napisał @luqas_pl WoT nie jest odpowiednio zoptymalizowany co tworzy problemy. Niestety, albo liście i fajerwerki albo FPSy.

HeXxPogromca #6 Posted 02 March 2013 - 07:53 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 10092 battles
  • 16
  • Member since:
    02-08-2012
Dzięki za podpowiedzi : ) A co do tej pasty :
-Musi to być specjalna do mojego procesoa czy obojętne ?
-Moge to zrobic sam jak nigdy tego jeszcze nie robilem ?

KASZANAzRANA #7 Posted 02 March 2013 - 08:13 PM

    Sergeant

  • Player
  • 19275 battles
  • 251
  • Member since:
    02-26-2011
bardzo duzo fps zre taki gowniany interfejs w grze minimapa panel i te nicki po prawej i lewej stronie.Wylacz sobie te nicki u mnie fps przy wlaczonych sa 25-30 a przy wylaczonych 40-50 co mnie zdziwilo :)

Zielony34 #8 Posted 03 March 2013 - 01:01 PM

    Sergeant

  • Player
  • 6112 battles
  • 433
  • [TSMC] TSMC
  • Member since:
    11-27-2011
u mnie nie ma różnicy przy schowanych nickach, kwestia indywidualna.

Co do pasty to pierwsze sprawdź temperatury jakie posiadasz, np programem SpeedFan, jeśli są bardzo wysokie to dopiero wtedy zastanawiaj się nad wymianą pasty. Sam tego lepiej nie rób jeśli nie masz w tym doświadczenia, pasta a raczej wyrób pastopodobny kosztuje 3zł i spokojnie powinien pomóc na pewien czas, ja jak posmaruje tym procka to 2 lata z głowy i temperatury w normie więc też nie ma co szaleć z małymi tubkami pasty termoprzewodzącej za 15, 20 czy 40zł... Najlepiej zanieś do serwisu niech go wyczyszczą w środku i sprawdza stan pasty.

HeXxPogromca #9 Posted 03 March 2013 - 02:31 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 10092 battles
  • 16
  • Member since:
    02-08-2012
Dzisiaj rozłożyłem mojego laptopika i jak zobaczylem jaki zasyfionu jest wentylator to sie aż przestraszyłem xd Wyczyściłem całego i przynajmniej już się tak nie grzeje ; ]

foldzik #10 Posted 03 March 2013 - 02:50 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 23985 battles
  • 26
  • [CARBO] CARBO
  • Member since:
    07-31-2012
Masz po prostu słabiutką kartę grafiki i nie będziesz miał wiele pożytku z gry na tym lapku.

Textury 3 lub 25%, wot tweaker to konieczność

Zbieraj na nowy sprzęt.

HeXxPogromca #11 Posted 03 March 2013 - 03:30 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 10092 battles
  • 16
  • Member since:
    02-08-2012
Jak do tej pory to ja myślałem ze ta karta graficzna to nawet jest dobry sprzęt . Ale w końcu to nie ja sie znam na tych sprawach ...

luqas_pl #12 Posted 03 March 2013 - 03:38 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 5445 battles
  • 87
  • [_MLT_] _MLT_
  • Member since:
    11-28-2012
Pastę spokojnie sam wymienisz wpisz sobie w google albo na youtube lub na spryciarze.pl jak wymienić pastę w laptopie oraz ewentualnie w konkretnym modelu Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane o ile się zapoznasz jak to zrobić. Na serwisie Ci skasują z 50 zł pewnie, a tak sama pasta około 15 zł jakiś arctic silver (tą stosuje i imo jest różnica odnośnie zwykłej ceramicznej za 3 zł). Zamów na allegro najmniejsza tubkę albo srebrnej albo ceramicznej pasty, starą pastę usuniesz spirytusem, polerujesz na połysk i kładziesz nową masa tematów i filmików jak to zrobić. Taki zabieg raz na 2 lata i spokój. A co do czyszczenia z kurzu to ja robię to profilaktycznie co 2 tygodnie i puszka powietrza za 12 zł starcza mi na kilka miesięcy - rezultat to zawsze chłodny lapek albo niskie temp w budzie bo korzystam i z lapka i skrzynki. Tylko poczytaj też jak z tego korzystać bo źle wykorzystane powietrze może spindolić sprzęt.

Co do wota to wot tweaker tak jak już pisali wszyscy i teksturki. Zanim wgrasz teksturki jak rzeczywiście nie chcesz mieć grafiki jak w minecrafcie to możesz jeszcze spróbować z programem game booster - niektórzy koledzy z klanu używają i podobno jakieś tam rezultaty daje. Ale pewnie to już od konfiguracji zależy.

Szczerze trochę mnie to dziwi z tym silnikiem wota bo w nie jedną grę grałem i przeważnie po premierze pierwsze co się robi to optymalizuje silnik w najbliższych łatkach aby umożliwić płynną rozgrywkę nawet graczom ze słabszym sprzętem. No ale cóż... W wypadku Ukraińców chyba nie możemy zbyt wiele wymagać patrząc na to jakie podejście mają :) Nie jedna gra w fazie bety wykazuje się mniejszą problematyką niż wot.

Edited by luqas_pl, 03 March 2013 - 03:48 PM.


Carpatrius #13 Posted 05 March 2013 - 10:47 AM

    Lance-corporal

  • Player
  • 41574 battles
  • 30
  • [CZAD] CZAD
  • Member since:
    06-08-2011
Wtyrącę się. Teksturki wg mnie w tej chwili traca na znaczeniu. Wgrałem je i miałem nawet mniej fps niż na oryginalnych plikach. Wyjątkiem były mapy które nie zostały przerobione ale jak wiemy jest ich coraz mniej. Wygląda mi że jednak jest robiona jakaś optymalizacja i ostatnio gram tylko z wyłączonymi efektami. Na przerobionych mapach dawniej miałem 17-25 fps, przy drzewach nawet poniżej 10, teraz dobija bez teksturek do 50. Procek taki jak twój, grafika GF8400M więc też bez rewelacji ale gra mi sie o wiele lepiej niż np. pół roku temu na teksturach 3%.

HeXxPogromca #14 Posted 05 March 2013 - 01:57 PM

    Lance-corporal

  • Player
  • 10092 battles
  • 16
  • Member since:
    02-08-2012
Zainstalowałem wot tweaker'a ale jak dla mnie nie ma żadnej różnicy (z wyjątkiem gdy patrze w niebo na trybie snajperskim xd dochodzi do 40 fps ) . Tekstury próbowałem na skrzynce  . Jakiś efekt jest ... może spróbuje też na lapku . normalnie mam ok. 20 fps i >100 ms .





EDIT : Wrzuciłem tekstury ale to praktycznie nic nie dało (wręcz przeciwnie , mam wrażenie jakby gra chodziła gorzej ) .

Edited by HeXxPogromca, 06 March 2013 - 07:02 PM.