Xenlin, on 07 June 2015 - 03:24 PM, said:
II Kampania, 2 mini kampanie i III Kampania były oparte stricte na systemie rankingu graczy. Ranking klanowy był osobno i decydował o nagrodzie dla klanu w postaci złota (1 miejsce 1kk golda = 10k na głowę).
Fajnie.
A pamiętasz może jakie były nagrody za kolejne miejsca? Zwłaszcza te poza top3?
Odpowiem za Ciebie. Śmieszne. Nie mówiąc już że 10k golda to jest ilość które osoby o skillu pozwalającym na tworzenie najlepszego teamu CW w WoT mogą sobie wygrać w dwa-trzy wieczory na Esl'u.
Kończyło się tym że wszyscy oprócz klanów z top5 i klanów z małą ilością (20-40) ambitnych i aktywnych graczy mieli ranking klanowy głęboko w dupie.
Block Quote
W tej Kampanii przykładowo wygrywa EFE. Wystawili 3 składy dziennie co daje 45 aktywnych graczy. Dostali 100 licencji - fajnie pięknie. 45 graczy, którzy wykazali się aktywnością wiadomo zasłużyli... a reszta? Im to będzie zwisać - wystarczy, że załapią się do top 11k i korzystają z nagrody. Zero wysiłku a czołg wpadł. Nazywasz to nie promowaniem topki? Z drugiej strony gracz w nieco słabszym klanie będzie dziennie naparzał - wybije się wysoko do rankingu i...? Klan nie zgarnie licencji więc jego 10 dni idzie się.... paść. Pomimo, że jest wysoko w rankingu, ale klan nie był na tyle silny by przebić się przez topkę gracze nie zgarniają nic. Dlaczego, gracz, który się starał nie dostaje nic, podczas gdy gracz z topki może zlać połowę eventu, byleby złapać się na granicy 11k i zgarnąć czołg? Logiczne? Dla mnie nie. Jest to system, który promuje tylko i wyłącznie topkę. Pół biedy z tym jeszcze bo byłby hejt ale szybko by ucichło. WG postanowiło dorzucić do pieca i dać możliwość zakupu czołgu - "nie udało się twojemu klanowi? Nie ma sprawy zapłać nam pieniążki damy ci czołg!". 12k za NAGRODĘ, których de facto miało być "sporo więcej" rozdanych z racji przejścia na nowy system CW. I zrozumiałbym jeszcze gdyby gracze aktywni dostali go nie wiem.... za połowę ceny. 6k golda to już nie jest taki kosmiczny budżet, ale nie... trzeba wycyckać graczy z hajsu.
Po pierwsze sprawdź sobie ile miał RSOP aktywnych graczy w czasie gdy wygrywał eventy. Podpowiem Ci- znacznie więcej niż 45. 45 aktywnych graczy to dwa składy, nawet nie trzy bo nie da się mieć codziennie tych samych 45 osób.
Wciąż jest to spory minus tego systemu, ale straszliwie wyolbrzymiasz problem, max 300-400 osób dostanie czołg za darmo grając tyle co nic, to jest jakieś 10% liczby płaczących i pokrzywdzonych.
Promuje tylko i wyłącznie topkę? Co to jest topka? Top39 to dla Ciebie topka? Top79 to też dla Ciebie topka?
JAMTO ze stanem osobowym 30 w momencie ogłoszenia Zmierzchu Bogów, bez fuzji, zajęło 30 któreś miejsce w klanowym rankingu po prostu grając pod czołgi dla aktywnych klanowiczy (nie dostały tylko osoby które u was nie dostałyby tym bardziej).
W pierwszej kampanii tylko top30 klanów dostało czołgi, widzisz różnicę?
1DPA ma bez porównania mniejszy potencjał jeżeli chodzi o poziom gry drużynowej niż w czasie pierwszej kampanii w związku z dojściem do władzy w klanie w pewnym momencie (przed Krzylim, nie mówię o Graffie czy Barcie) nieodpowiednich osób i bardzo burzliwą i kiepsko przeprowadzoną transformacją z for fun na CW? Deal with It.
W czasie kampanii liczy się skill, nie ilość dyszek w garażu.
Block Quote
Tak jak powiedziałem - dla mnie to co zrobiono z tą kampanią to jeden wielki paradoks, komedia i skok na kasę. Miało być dla graczy a wyszło dla topki - reszta niech buli 200 złociszy.
Jedyne co mi się podoba w tej kampanii to tło fabularne. Tutaj koleś, który pisał historię powinien dostać premię... którą powinno się obciąć tym pozostałym idiotom za wymyślenie tak chorego systemu rankingu.
Z mojej perspektywy zasady wcale nie są specjalnie dobre, ale i tak jest to krok w dobrym kierunku. A klany o profilu gdzie ilość dyszek > skill + randomowe klany zółto zielone będą narzekać zawsze gdy ugranie czegoś będzie wymagać trochę więcej skilla, a nie tylko ludzi od mapy, jakiegoś rozstawiającego i aktywności.
Edit; A płakanie o skok na kasę jest śmieszne. Ja wolałbym żeby było tylko 4500 czołgów jako nagroda, bez możliwości kupienia.
A to rozwiązanie to zarazem ukłon w stronę słabszych graczy ze słabszych klanów (i ich portfeli) jak i sposób na zarobienie dla WG.
Lepsze to niż 1 kampania która wymagała ciągłego przerzucania załóg za golda.
Edited by Hieronim_Berbelek, 07 June 2015 - 04:12 PM.