Witajcie ponownie.
Wybaczcie, że trwało to tyle czasu ale wreszcie mogę zaprezentować wyniki.
Nie przeciągając za bardzo przejdę do konkretów. Na potrzeby testu rozegrałem nie 100 bitew a 107 na amerykańskiej artylerii 9 tieru M53/M55. Oczywiście do testu wziąłem pod uwagę równe 100. Co z pozostałymi? Już wyjaśniam. Na pierwszy ogień 3 bitwy które uznałem za niebyłe gdyż interesuje nas tutaj rzeczywisty wpływ amunicji na rozgrywkę oraz w tym specyficznym przypadku jaki rzeczywisty wpływ na bitwę ma artyleria. Tak więc są to bitwy:
- nr 39 rozegrałem ponownie ponieważ nawet w niej nie ruszyłem z miejsca, byłem tak nielubianym AFKerem. Dlaczego? Ano dlatego, że synowi zachciało się na nocnik i co chyba nikogo nie zdziwi chłopak nie bezie czekać aż tatuś skończy bitwę. W skócie, rodzina ważniejsza niż gra.
- nr 56 i i 85. W tych bitwach zostałem odstrzelony na początku bitwy przez sojuszników. Od tak, bo mieli taki kaprys, zły dzień lub cokolwiek innego.
Pozostałe 4 bitwy rozegrałem ponownie z powodu testowania nowego MM w tamtym czasie o czym wspominałem w jednym z wcześniejszych postów.
Są to bitwy nr:
- 62 rozegrana w formacie 4/5/6
- 74 rozegrana w formacie 3/4/8
- 89 rozegrana w formacie 3/4/8
- 98 rozegrana w formacie 3/3/9
Bitwy te są zaznaczone np. 62 (101). Oznacza to, że w miejsce bitwy 62 wpisałem kolejną rozegraną po pełnej setce czyli bitwę 101 (oczywiście nie licząc tych 3 o których pisałem, że uznałem je za niebyłe). Te 4 potyczki zapisałem, nie brałem ich pod uwagę w liczeniu jakichkolwiek statystyk jednak ich wyniki zostaną przedstawione przedstawione bardziej jako ciekawostka.
Bitwy rozgrywałem na zmianę po 1 bitwie na amunicji standardowej i 1 na amunicji premium. Moduły jakie mam zainstalowane to dosyłacz, skupiacz i wentylacja. Załoga wygląda następująco
Najpierw wspomniane 4 bitwy. Mam nadzieję, że będzie to wszystko czytelne. Zielone amunicja premium, niebieskie amunicja standardowa.
Teraz czas na właściwą prezentację.
Nie lubię wskaźnika WN8, nie używam XVMa ale wiem, że dla wielu graczy jest to ważny wskaźnik więc dla ciekawych
Amunicja standardowa
Amunicja premium
Ogólne podsumowanie
Czas szczegóły dla Amunicji Standardowej
Rozkład bitew, ilość oddanych strzałów, strzałów celnych oraz strzałów z przebiciem
Szczegóły dla każdej bitwy
Jeszcze więcej szczegółów
Czas szczegóły dla Amunicji Premium
Rozkład bitew, ilość oddanych strzałów, strzałów celnych oraz strzałów z przebiciem
Szczegóły dla każdej bitwy
Jeszcze więcej szczegółów
Nie raz, nie dwa na forum gracze się spierali jakie pojazdy obrywają najczęściej. Jedni twierdzili, że HT bo są wolne i jeżdżą na mordory. Inni, że LT bo bez pancerza są łakomym kąskiem. Często też można było przeczytać, że TD obrywają najczęściej bo kampią w jednym miejscu więc odchodzi problem z celowaniem do nieruchomego celu. Bywało, że dyskutanci spekulowali który tier jest najbardziej gnębiony. No bo przecież wyższym tierem łatwiej kąsać tych co są pod tobą w łańcuchu pokarmowy. Przeczytać można było także o masakrowanych załogach i modułach aż do dyskusji ile rzeczywiście artyleria zadaje uszkodzeń na strzał lub jaki procent uszkodzeń jest z odległości powyżej 300 metrów. No więc czas rzucić trochę światła i przedstawić jak to było w moim teście.
Na początek informacja jakiego jakiego tieru i typu czołgi pojawiały się najczęściej w raportach. Jest też informacja jaki procent dmg został zadany z odległości większej niż 300 metrów. Umieściłem też informację ile dmg przypada przypada na każdy strzał oddany w bitwie. Od razu wyjaśniam. Jest to suma dmg zadanego w ciągu 50 bitew na amunicji standardowej bądź premium podzielona przez łączną ilość oddanych strzałów na tejże amunicji. Czyli dla amunicji standardowej jest to 81251 dmg / 353 strzały co daje nam 230 dmg na 1 strzał. Dla amunicji premium analogicznie jak wcześniej 92796/349=266. Jak policzyć ile dmg przypada rzeczywiście na strzał? Niestety nie wiem. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły niech śmiało pisze.
Teraz czas obalić/podtrzymać tezę o masakrowanych modułach i załodze. I tutaj ciekawostka. Zawsze sobie powtarzałem "znowu zabił mi załoganta". Tymczasem im więcej wyników uzupełniłem w excelu tym bardziej się dziwiłem, że tak naprawdę w grze występują tylko ranni załoganci. Tak. Ani razu nie pojawiła się informacja, że zabiłem załoganta. Wniosek? Załoganci są nieśmiertelni .
No i "mały" wykres oraz tabela jakie pojazdy pojawiały się z raportach najczęściej, jakim najczęściej zadawałem obrażenia oraz jakie pojazdy były najczęściej ogłuszane. Tabela sortowana według parametru najczęściej pojawiających się pojazdów w raraportach.
Jeszcze tylko rozkład map
I rozkład bitew
Macie jakieś pytania, sugestie co można jeszcze policzyć itp piszcie.
Pisałem także o tym, że chciałem przedstawić jak gracze unikają artylerii, jeśli w ogóle to robią jeśli już wiedzą, że strzelam w ich rejony. Kiedy moim zdaniem robią to dobrze, kiedy źle a kiedy nie mają na to żadnego wpływu bo np. mapa jest otwarta i nie ma za co się schować. Chciałem także pokazać na przykładach jak strzela się do rożnego typu pojazdów (w sensie czy łatwo czy trudno) oraz dlaczego czasami się skupiam na konkretnym celu. Niestety w ostatnich dniach nie mam za wiele wolnego czasu. Postaram się to zrobić ale nie jestem w stanie podać żadnego, nawet przybliżonego terminu kiedy mogło by to być.
Na koniec tylko wspomnę o tym, że po bitwach na arcie często dostaję wiadomości które do kulturalnych nie należą. Nie jest to temat o kulturze graczy więc sobie podarowałem ale uwierzcie mi, że pierwotnie miałem chęć zrobić małą prezentację. Aby mnie nie kusiło prewencyjnie skasowałem wszystkie screeny z takimi wiadomościami.
Edit:
Właśnie sprawdziłem. Na potrzeby testu łącznie wykonałem 1968 screenów. To tak tylko aby było wiadomo ile musiałem się naklikać nie uruchamiając gry.
Edited by knurzy, 13 April 2019 - 03:49 PM.