Jump to content


Game doesn't load if tabbed out?


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

OMG_Abaddon #1 Posted 29 January 2019 - 12:58 AM

    Warrant Officer

  • Player
  • 10168 battles
  • 566
  • [BDCP] BDCP
  • Member since:
    04-19-2011

Sometimes when I Alt+Tab out during the loading period I can hear the intro music and countdown, but I can't see the game. Alt+F4 and reconnect fixes it, but it's usually a pain as I'll be far back in the base while others have already engaged for 15-20 seconds.

 

Any idea how to avoid this issue?



Discontinued #2 Posted 29 January 2019 - 01:18 AM

    Warrant Officer

  • Player
  • 3644 battles
  • 794
  • Member since:
    11-02-2015

Maybe don't alt tab at all

 

;)



kubawt112 #3 Posted 29 January 2019 - 02:17 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 3378 battles
  • 406
  • [-UM] -UM
  • Member since:
    07-10-2012

Best guess would be to run (borderless) windowed mode to keep the game running, if you for some reason have to switch windows. Also, if you're running any mods, you know what to test first.

 

Come to think about it, alt-tabbing does actually halt the loading for me at the very end, though it starts just fine after a few seconds.



OMG_Abaddon #4 Posted 29 January 2019 - 04:07 PM

    Warrant Officer

  • Player
  • 10168 battles
  • 566
  • [BDCP] BDCP
  • Member since:
    04-19-2011

View Postkubawt112, on 29 January 2019 - 02:17 AM, said:

Best guess would be to run (borderless) windowed mode to keep the game running, if you for some reason have to switch windows. Also, if you're running any mods, you know what to test first.

 

Come to think about it, alt-tabbing does actually halt the loading for me at the very end, though it starts just fine after a few seconds.

 

I already tried that. I made a post a few weeks ago about how the game doesn't work borderless mode. I use BWG to make all my games borderless, but some games like this one don't allow for that, the resolution gets stuck at something like 1901x1050 instead of 1920x1080 and I see a piece of desktop that annoys me.

 

So I spent some time playing windowed but got tired of seeing the title bar and went back to the in-game borderless mode, which still crashes at times when tabbed out during load.

 

The game tries to forcefully get the focus of the OS several times during load as well, which looks like some hack was added to make sure they could reserve memory from the stack, when tabbing out by force it's reassigned and thus why I can't load the graphics. That's a veeeery wild guess by me and probably out of context without seeing logs or code it's impossible to tell. Anyway, the borderless option from the game crashes, the non-game option doesn't work. I will try the modless fix later on and see if I get any crashes.



2Tee2 #5 Posted 29 January 2019 - 04:40 PM

    Colonel

  • Player
  • 25504 battles
  • 3,518
  • [-TAH-] -TAH-
  • Member since:
    02-20-2014

View PostOMG_Abaddon, on 29 January 2019 - 05:07 PM, said:

to make sure they could reserve memory from the stack

 

uuugh??? how do you mean?



kubawt112 #6 Posted 29 January 2019 - 08:08 PM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 3378 battles
  • 406
  • [-UM] -UM
  • Member since:
    07-10-2012

View PostOMG_Abaddon, on 29 January 2019 - 04:07 PM, said:

 

(...) I will try the modless fix later on and see if I get any crashes.

 

If you have anywhere near the knowledge you seem to have, I'm rather surprised you haven't tried that already. It's the equivalent of 'is the monitor plugged in' for a reason.

 

Next patch will bring some updates to the game engine (proper multithreading and probably some other optimization), so you might not want to bother too much.



Balc0ra #7 Posted 29 January 2019 - 08:36 PM

    Field Marshal

  • Player
  • 68661 battles
  • 18,100
  • [WALL] WALL
  • Member since:
    07-10-2012
If you run mods. Does the same thing happen in safemode? 

AliceUnchained #8 Posted 29 January 2019 - 09:39 PM

    General

  • Player
  • 38892 battles
  • 9,278
  • [322] 322
  • Member since:
    10-18-2011

View PostOMG_Abaddon, on 29 January 2019 - 04:07 PM, said:

The game tries to forcefully get the focus of the OS several times during load as well, which looks like some hack was added to make sure they could reserve memory from the stack, when tabbing out by force it's reassigned and thus why I can't load the graphics. That's a veeeery wild guess by me and probably out of context without seeing logs or code it's impossible to tell. Anyway, the borderless option from the game crashes, the non-game option doesn't work. I will try the modless fix later on and see if I get any crashes.

 

No idea where you got the idea for this nonsense. 



wsatnutter #9 Posted 29 January 2019 - 09:40 PM

    General

  • Beta Tester
  • 25844 battles
  • 8,726
  • [WSAT] WSAT
  • Member since:
    08-25-2010

View PostBalc0ra, on 29 January 2019 - 07:36 PM, said:

If you run mods. Does the same thing happen in safemode? 

This 



Homer_J #10 Posted 29 January 2019 - 11:12 PM

    Field Marshal

  • Beta Tester
  • 30437 battles
  • 32,834
  • [WJDE] WJDE
  • Member since:
    09-03-2010
Loads fine alt-tabbed for me, and flashes the taskbar icon when the countdown finishes.

AliceUnchained #11 Posted 29 January 2019 - 11:14 PM

    General

  • Player
  • 38892 battles
  • 9,278
  • [322] 322
  • Member since:
    10-18-2011

View PostHomer_J, on 29 January 2019 - 11:12 PM, said:

Loads fine alt-tabbed for me, and flashes the taskbar icon when the countdown finishes.

 

Well obviously you do not have your taskbar icons stacked...




1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users