Jump to content


Który zestaw z tych dwóch

komputer zestaw

  • Please log in to reply
21 replies to this topic

Peter_Wolf #1 Posted 13 August 2019 - 04:10 PM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 27607 battles
  • 314
  • Member since:
    11-02-2014

Pada mi stary komp, potrzebuję wymienić. Wybrałem dwa gotowe zestawy z x-kom i morele. Wiem, że taniej złożyć samemu, itd. 25 lat temu bym sobie złożył sam w domu, dziś wolę kupić gotowca. Wybrałem gotowce nie z Allegro, gdzie nic do siebie nie pasuje, tylko ich "firmowe" z gwarancją door to door - zakładam, że przy tej formie gwarancji najgorszego szajsu też nie dają, bo potem musza sami to naprawiać.

Który z tych dwóch będzie lepszy, który sklep jest bardziej warty uwagi. Bardziej chodzi o jakość, obsługę gwarancji, itp, bo oba zestawy bardzo podobne, specjalnej różnicy nie widzę, choć różnią się o 300 zł ceną (x-kom 3 lata gwarancji, morele 2). Mam wrażenie, że ten z x-kom powinien być lepszy, ale może czegoś nie widzę?

 

https://www.x-kom.pl/p/475814-desktop-x-kom-g4m3r-500-i5-9400f-16gb-2401tb-w10x-gtx1660.html

https://www.morele.net/komputer-morele-game-x-g500-i5-9400f-b360-gtx1660-16-gb-ram-256-gb-m-2-pcie-1-tb-hdd-windows-10-home-1530503/



_Patrol #2 Posted 13 August 2019 - 06:10 PM

    Field Marshal

  • Community Contributor
  • 40262 battles
  • 34,666
  • [AW-LE] AW-LE
  • Member since:
    03-07-2011

Który zestaw podpowiedzą forumowicze, bo ja podpowiem, abyś uważał na x-kom ponieważ bardzo często instalują na dole obudowy wentylki, które powinny być na radiatorze procesora.

Jeszcze coś. Po odebraniu sprzętu rozkręć obudowę i sprawdź czy dobrze zainstalowali chłodzenie procka, jak i sprawdź czy wentylek procka podłączony jest do płyty głównej.



YoseiGunshi #3 Posted 13 August 2019 - 07:12 PM

    Moderator

  • Moderator
  • 2804 battles
  • 134
  • [VIVEX] VIVEX
  • Member since:
    10-26-2012
Przeniesiono do odpowiedniego działu

slawi111 #4 Posted 13 August 2019 - 09:11 PM

    Warrant Officer

  • Player
  • 29422 battles
  • 961
  • Member since:
    01-04-2014

View PostPeter_Wolf, on 13 August 2019 - 05:10 PM, said:

Pada mi stary komp, potrzebuję wymienić. Wybrałem dwa gotowe zestawy z x-kom i morele. Wiem, że taniej złożyć samemu, itd. 25 lat temu bym sobie złożył sam w domu, dziś wolę kupić gotowca. Wybrałem gotowce nie z Allegro, gdzie nic do siebie nie pasuje, tylko ich "firmowe" z gwarancją door to door - zakładam, że przy tej formie gwarancji najgorszego szajsu też nie dają, bo potem musza sami to naprawiać.

Który z tych dwóch będzie lepszy, który sklep jest bardziej warty uwagi. Bardziej chodzi o jakość, obsługę gwarancji, itp, bo oba zestawy bardzo podobne, specjalnej różnicy nie widzę, choć różnią się o 300 zł ceną (x-kom 3 lata gwarancji, morele 2). Mam wrażenie, że ten z x-kom powinien być lepszy, ale może czegoś nie widzę?

 

https://www.x-kom.pl/p/475814-desktop-x-kom-g4m3r-500-i5-9400f-16gb-2401tb-w10x-gtx1660.html

https://www.morele.net/komputer-morele-game-x-g500-i5-9400f-b360-gtx1660-16-gb-ram-256-gb-m-2-pcie-1-tb-hdd-windows-10-home-1530503/

 

Ale wiesz, że na morele to takiego "gotowca" możesz sobie dowolnie skonfigurować? Przechodzisz tutaj: https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego#configurator i ustawiasz sobie do woli, a oni ci złożą kompa (nie wiem jakie są dokładnie ceny poszczególnych usług, ale możesz to sobie sprawdzić).

 

Co do x-koma, to powiem tak... ostatnio miałem z nimi sporo styczności i nie wiem czy to przypadek czy nie, ale jedna myszka po roku po prostu zdechła. Kółko niby się kręciło, ale strony się praktycznie nie przewijały. A weź tu celownik w WoT przybliż :( Z ojcem rozkręciłem według instrukcji jakiegoś Ruska na YT (ja po ichniejszemu nie bardzo umim), wyczyściliśmy w środku co było do wyczyszczenia, skręciliśmy i dalej lipa... gryzoń do kosza. Druga mycha, też z x-kom (ta z której korzystam w tej chwili) po kilku miesiącach tak jakby zaczęła jakoś dziwnie klikać... niby działa i wszystko fajnie, ale sam nie wiem. Może mi tylko się zdaje? A w słuchawkach od kompa mi się śrubka odkręciła i to też spory problem, bo jest w tak głupim miejscu (między słuchawką a pałąkiem) że nie idzie się normalnym śrubokrętem tam dostać. Dłubię i dłubię, a za parę dni znowu się odkręca :angry: Niby nie wina sklepu, ale czort wie... w każdym razie ja już ich będę omijał szerokim łukiem.

 

A w Morele ostatnio słuchawki do telefonu kupiłem, przysłali o dzień wcześniej niż było w zamówieniu. Więcej styczności nie miałem, ale może to solidniejsza firma?


Edited by slawi111, 13 August 2019 - 09:13 PM.


Jade_Podyche #5 Posted 13 August 2019 - 10:50 PM

    Warrant Officer

  • Player
  • 2394 battles
  • 582
  • Member since:
    01-04-2015
Niestety sprzęt komputerowy jest sztucznie postarzany. Gdzie nie kupisz urządzeń peryferyjnych to po okresie gwarancyjnym zaczynają się rozpadać.

profes79 #6 Posted 13 August 2019 - 10:56 PM

    Field Marshal

  • Player
  • 21692 battles
  • 10,490
  • [FENOM] FENOM
  • Member since:
    05-02-2012
To moje peryferia muszą mieć niesamowicie długi okres gwarancji bo i mysz i klawiatura działają mi już prawie pięć lat....Mysz z powodu awarii wymieniałem ostatni raz jak jeszcze miały kulki i wałki w środku a klawiaturę jak ją sobie piwem zalałem :P - samo z siebie nic się nie psuło i w zasadzie zmieniałem je razem ze zmianą kompa...

_Patrol #7 Posted 14 August 2019 - 08:20 AM

    Field Marshal

  • Community Contributor
  • 40262 battles
  • 34,666
  • [AW-LE] AW-LE
  • Member since:
    03-07-2011

View PostPeter_Wolf, on 13 August 2019 - 05:10 PM, said:

Pada mi stary komp, potrzebuję wymienić. (...)

Z ciekawości zapytam, który masz obecnie system windows i ile kaski do wydania?



Peter_Wolf #8 Posted 14 August 2019 - 10:19 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 27607 battles
  • 314
  • Member since:
    11-02-2014

View Postslawi111, on 13 August 2019 - 09:11 PM, said:

Ale wiesz, że na morele to takiego "gotowca" możesz sobie dowolnie skonfigurować?

 

Tak, ale to trzeba w tym siedzieć, albo sporo poczytać, które komponenty do siebie pasują, itd. Zaoszczędziłbym na pewno kilkaset zł, ale wówczas już inny rodzaj gwarancji i być może inaczej podchodzą do samego składania.

 

Wezmę ten z x-kom ze względu na dłuższą gwarancję, testy stabilności, temperatur, napięcia, itp. (zakładam, że naprawdę robią) Dorzucają do tego gratis słuchawki Razen Kraken Essential, które niby kosztują 299 zł a chwilowo w promocji 189 zł - zawsze coś, bo słuchawki też mi akurat padają.

View Post_Patrol, on 14 August 2019 - 08:20 AM, said:

Z ciekawości zapytam, który masz obecnie system windows i ile kaski do wydania?

 

Tyle ile kosztuje ten zestaw to max. Ja kupuję komputery na ogół na długie lata, potem najwyżej się będzie obniżać ustawienia grafiki a oprócz tego głównie obróbka cyfrowa zdjęć z RAW, itp. Do tej pory gram na minimalnych, więc ten powinien na 10 lat wystarczyć ;) Mam obecnie AMD Athlon II x4 640 3Ghz i GForce 220  z 512 MB RAM. Nawet na minimalnych są już problemy na niektórych mapach a na tych co nie ma problemu max. to 30 fps (na arcie więcej).

System mam Windows 7 Home Premium.

 

Przy okazji: mam dość już stary monitor full HD 24 cale (AOC). Działa bez zarzutu i nie chciałbym teraz kupować nowego. Na szczęście oprócz VGA ma też wejście DVI-D. Czy jest jakaś różnica czy podepnę go pod nowego kompa kablem DVI-D - DVI - D albo DVI-D - HDMI?


Edited by Peter_Wolf, 14 August 2019 - 10:20 AM.


_Patrol #9 Posted 14 August 2019 - 11:10 AM

    Field Marshal

  • Community Contributor
  • 40262 battles
  • 34,666
  • [AW-LE] AW-LE
  • Member since:
    03-07-2011
Możesz mieć oryginalny windows10 za darmo czyli  zaoszczędzić trochę grosza ;)

Revanche25 #10 Posted 14 August 2019 - 12:28 PM

    Major General

  • Clan Diplomat
  • 39905 battles
  • 5,687
  • [FNPRO] FNPRO
  • Member since:
    01-17-2013

View PostPeter_Wolf, on 14 August 2019 - 10:19 AM, said:

(...)

Przy okazji: mam dość już stary monitor full HD 24 cale (AOC). Działa bez zarzutu i nie chciałbym teraz kupować nowego. Na szczęście oprócz VGA ma też wejście DVI-D. Czy jest jakaś różnica czy podepnę go pod nowego kompa kablem DVI-D - DVI - D albo DVI-D - HDMI?

Ja tak bym się nie napalał na tego gotowca, po pierwsze to co mogło ci umknąć a to bardzo ważne:

x-kom

Konfiguracja na zdjęciach i filmach ma charakter poglądowy.

 

Po drugie zazwyczaj gotowce z x-kom i morle.net mogą być złożone z cześć z outletu a wtedy nie wiesz co w trawie piszczy, składasz zamówienie na konkretne cześć i zlecasz złożenie z nich kompa to muszą ci tego kompa złożyć z cześć nowych. Po trzecie w specyfikacji gotowca nie ma podanej konkretnej nazwy kodowej karty graficznej ot jakaś GTX 1660 na chpsecie od Nividi. Po czwarte z 18 rożnych GTX 1660 dostępnych w sprzedaży na x-kom żadna nie ma wyjścia VGA (D-sub). Po piąte dostajesz procesor z końcówką F a to oznacza że bez GPU czyli na nic ci się nie przyda wyjście VGA (D-sub) na tyle obudowy które jest wymieniane w specyfikacji a zatem monitor też musisz kupić. Po szóste nic nie wiadomo o zamontowanym na procesorze chłodzeniu więc pewnie standardowo BOX. 



Peter_Wolf #11 Posted 14 August 2019 - 01:02 PM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 27607 battles
  • 314
  • Member since:
    11-02-2014

View PostRevanche25, on 14 August 2019 - 12:28 PM, said:

Po czwarte z 18 rożnych GTX 1660 dostępnych w sprzedaży na x-kom żadna nie ma wyjścia VGA (D-sub). Po piąte dostajesz procesor z końcówką F a to oznacza że bez GPU czyli na nic ci się nie przyda wyjście VGA (D-sub) na tyle obudowy które jest wymieniane w specyfikacji a zatem monitor też musisz kupić. Po szóste nic nie wiadomo o zamontowanym na procesorze chłodzeniu więc pewnie standardowo BOX. 

 

Rzeczywiście, wyjście VGA mają we wszystkich zestawach tej serii z 1060, 1060TI, 1660, 1660Ti, 1070, itp. Czyli albo go nie ma, zdjęcie i opis jest szablonowy, albo ewentualnie jest. Nie liczyłem na podłączenie przez VGA (bo to chyba nie miałoby sensu nawet jakby działało), mój monitor ma jeszcze DVI-D - czyli chciałbym to podłączyć kablem DVI-D - DVI-D lub DVI-D - HDMI. Rozumiem, że w ten sposób monitor podłączę i będzie działać?



_Patrol #12 Posted 14 August 2019 - 01:10 PM

    Field Marshal

  • Community Contributor
  • 40262 battles
  • 34,666
  • [AW-LE] AW-LE
  • Member since:
    03-07-2011

Jeśli karta i monitor maja takie wyjścia i wejścia, to tak, ale zapomnij o przejściówkach.

W niektórych przypadkach może być problem przykładowo z displayport i trzeba zaktualizować firmware > https://www.nvidia.com/object/nv-uefi-update-x64.html


Edited by _Patrol, 14 August 2019 - 01:11 PM.


Revanche25 #13 Posted 14 August 2019 - 01:18 PM

    Major General

  • Clan Diplomat
  • 39905 battles
  • 5,687
  • [FNPRO] FNPRO
  • Member since:
    01-17-2013
O zasilaczu tez nie piszą nic konkretnego po prostu 500W. 

Peter_Wolf #14 Posted 14 August 2019 - 01:34 PM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 27607 battles
  • 314
  • Member since:
    11-02-2014

View Post_Patrol, on 14 August 2019 - 01:10 PM, said:

Jeśli karta i monitor maja takie wyjścia i wejścia, to tak, ale zapomnij o przejściówkach.

W niektórych przypadkach może być problem przykładowo z displayport i trzeba zaktualizować firmware > https://www.nvidia.com/object/nv-uefi-update-x64.html

 

Karta ma HDMI i Displayport. Dzięki za link na wszelki wypadek, bo w sklepie widzę że nie mają kabla dvi-d (24+1pin) - hdmi (mają dvi-d 18+1 ale ja mam w monitorze 24 i nie wiem czy to robi jakaś różnicę), tylko pełno kabli z przejściem na displayport - więc jeśli się zdecyduję to taki zakupię.

 

View PostRevanche25, on 14 August 2019 - 01:18 PM, said:

O zasilaczu tez nie piszą nic konkretnego po prostu 500W. 

 

To jest coś za coś. Na pewno sam wybierzesz lepszy zestaw, taniej, itd. - jeśli się na tym znasz, albo masz sporo czasu, który możesz poświęcić na wgryzienie się w temat. Tu idziesz na łatwiznę, dostajesz gotowy, działający produkt - płacisz więc ciut więcej i przy okazji ryzykujesz, że wpakują tam jakieś gorsze niż mogłyby być wersje podzespołów. Dlatego liczę, że ta gwarancja 3 lata door to door, też ich jakoś mobilizuje do staranniejszego dobrania i złożenia zestawu, bo jak coś to sami będą to musieli robić.



_Patrol #15 Posted 14 August 2019 - 01:40 PM

    Field Marshal

  • Community Contributor
  • 40262 battles
  • 34,666
  • [AW-LE] AW-LE
  • Member since:
    03-07-2011

View PostPeter_Wolf, on 14 August 2019 - 02:34 PM, said:

 

Karta ma HDMI i Displayport. (...)

Jaki Ty masz dokładnie monitor?



Peter_Wolf #16 Posted 14 August 2019 - 01:56 PM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 27607 battles
  • 314
  • Member since:
    11-02-2014

View Post_Patrol, on 14 August 2019 - 01:40 PM, said:

Jaki Ty masz dokładnie monitor?

 

Dokładnie to ten (niecałe 22 cale, wyżej się machnąłem że 24): AOC TFT22W90PS F22+

 https://www.cnet.com/products/aoc-f22-lcd-monitor-21-5-series/#p=aoc-f22-lcd-monitor-full-hd-1080p-21-5/



_Patrol #17 Posted 14 August 2019 - 02:19 PM

    Field Marshal

  • Community Contributor
  • 40262 battles
  • 34,666
  • [AW-LE] AW-LE
  • Member since:
    03-07-2011

Możesz dokupić adapter.

ps.

Nikt z Twoich znajomych nie czuje się na siłach, aby złożyć Ci kompa?



resmad #18 Posted 14 August 2019 - 02:21 PM

    Private

  • Player
  • 2614 battles
  • 24
  • [FAFF] FAFF
  • Member since:
    10-05-2013

Nie wiem czy zauważyliście, że na x-kom zmiana dysku ssd z 240 na 480GB powoduje obniżkę ceny o 50 pln

edit

za to brak dysku ssd to +250 :)

oczywiście chodzi mi o link który podał kolega na początku https://www.x-kom.pl/p/475814-desktop-x-kom-g4m3r-500-i5-9400f-16gb-2401tb-w10x-gtx1660.html


Edited by resmad, 14 August 2019 - 02:30 PM.


Peter_Wolf #19 Posted 14 August 2019 - 02:30 PM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 27607 battles
  • 314
  • Member since:
    11-02-2014

View Post_Patrol, on 14 August 2019 - 02:19 PM, said:

Możesz dokupić adapter.

ps.

Nikt z Twoich znajomych nie czuje się na siłach, aby złożyć Ci kompa?

 

Tak, ale kabel chyba załatwi sprawę i na jedno wyjdzie. Mam jeszcze w domu w rezerwie przejściówkę VGA - HDMI. Monitor za jakiś czas i tak trzeba będzie wymienić.

Nie mam niestety takich znajomych, więc trzeba skorzystać z gotowca.



_Patrol #20 Posted 14 August 2019 - 02:34 PM

    Field Marshal

  • Community Contributor
  • 40262 battles
  • 34,666
  • [AW-LE] AW-LE
  • Member since:
    03-07-2011

View PostPeter_Wolf, on 14 August 2019 - 03:30 PM, said:

 

 Mam jeszcze w domu w rezerwie przejściówkę VGA - HDMI.

Jeśli już, to będziesz potrzebował konwertera HDMI > VGA. koszt to jakieś maks 20 pln.


Edited by _Patrol, 14 August 2019 - 02:35 PM.






Also tagged with komputer, zestaw

1 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users