megapolwoj123, on 13 January 2012 - 03:46 PM, said:
Panthera zawodna

, jak była lepsza od tigera , wersja finalna pozatym tu mówimy o seryjkach a nie o prototypach
niby czemu tylko zostały zrobione 3 sztuki isa 7? , bo były ZAWODNE ,
a E-100 tylko pisać trzeba o plusach , dlaczego ? bo WG zabrał mu ponad 20 ton pancerza za to is7 jest polepszony a pozatym
nigdy nie miał takiego DZIUBKA , + inne walory pro isa 7 , e-100 dali najgorszą wieże PROTOTYP , a jego seryjna jest tak mocna
że w rl, tygrys prawie przebijał , a jak tygtys z 88 strzelił w takiego is7 to on wybuchał , a e-100 z tym działem
miał 600-700 penetracji , is 7 miał owiele mniej bo miał mniejsz kaliber , że miał dłuższa lufe to nic nie znaczy .
Zadam Ci niezwykle trudne pytanie kolego. Czym jest prototyp?
Z tego co Ty piszesz o IS-7 to prototyp jest finalnym produktem gotowym do wdrożenia do SERYJNEJ produkcji, pozbawionym jakichkolwiek wad. Pytasz dlaczego zrobiono 3? Dlatego, że tyle było potrzebne do testów. Czołg nigdy nie został wdrożony do produkcji o czym Ci już ktoś wcześniej pisał. Były zawodne, bo nikt nie chciał by jego problemy wyeliminować. Dalej, "[...]pozatym tu mówimy o seryjkach a nie o prototypach niby czemu tylko zostały zrobione 3 sztuki isa 7?" sam sobie zaprzeczasz, piszesz, że nie rozmawiasz o prototypach a w poście widzimy co innego.
Ktoś napisał prawidłowo, że IS-7 powinien osiągać ok. 60km/h, jednak nie da rady z niego tyle wycisnąć, Ty piszesz, że został "polepszony". Kolejny problem to "[...]a jak tygtys z 88 strzelił w takiego is7 to on wybuchał[...]", zanim coś napiszesz to ogarnij chociaż trochę temat. Nie jestem super znawcą ale nie potrafię wyjaśnić w jaki sposób IS-7 mógł się spotkać w bitwie z Tigerem, nie dość, że nigdy nie uczestniczył w bitwie to prototypy zostały wyprodukowane na początku 1948r.
"[...]a e-100 z tym działem
miał 600-700 penetracji[...]" to info od konstruktora? Od kiedy to jesteś w stanie przedstawić wartość penetracji działa? Jeśli jest jakaś strona prezentująca te dane to przynajmniej napisz na jakie źródło się powołujesz.
"[...]is 7 miał owiele mniej bo miał mniejsz kaliber , że miał dłuższa lufe to nic nie znaczy ."
Uważasz, że kaliber jest najważniejszym elementem penetracji pocisku? Rzuć sobie w drewno 5gr, a potem wystrzel je chociażby przy pomocy sprężonego gazu. Po wykonaniu doświadczenia przedstaw efekty. W przypadku penetracji nie liczy się kaliber, a prędkość pocisku i jego budowa. Nie jestem ekspertem w tej sprawie, ale to jest oczywiste. Pocisk 90mm może mieć większą penetrację od 250mm pod warunkiem, że jego konstrukcja i prędkość mu na to pozwolą.
Cytat z wiki:"W wieży zamontowana była 130 mm armata S-70. Była to daleka krewna morskiej armaty B-13 montowanej od 1935 roku na niszczycielach.". Nie tylko E-100 miał porządne działo. W rzeczywistości w odległości na jakiej znajdują się 2 przeciwne czołgi w czasie spawnu żadne z tych 2 dział nie powinno mieć problemu z przebiciem wroga. Inna sprawa to uszkodzenia jakie wyrządzi pocisk 250mm a 120mm.
Jeśli nie masz o czymś ŻADNEGO pojęcia to lepiej o tym nie dyskutuj. Nie jestem znawcą czołgów, ale potrafię znaleźć w internecie to co chcę i co najważniejsze, staram się nie pisać bzdur. Ty za to jesteś bajkopisarzem.
PS. Zanim będziesz chciał mi dokopać napisz o co Ci chodzi z tym "dziubkiem". Myślałem, że chodzi o kąt, dlatego przedstawiłem obraz IS-7 na podstawie którego można coś powiedzieć a nie jakiś syf 600px, jednak widzę, że to Cię nie usatysfakcjonowało, albo nie potrafisz obsługiwać spoilera.