Max5581, on 23 February 2021 - 03:15 PM, said:
Bo czytając kilka wypowiedzi na ten temat mam kompletne zawirowanie i nie wiem jak to w końcu jest. Myślę że takie kompletne kompedium wiedzy na pewno się przyda wszystkim grającym .
Chodzi o to by wiedzieć jak można przenieść i na co załogę bądź pojedynczego załoganta tak by zachował 100% głównych kwalifikacji (bo umiejętności dodatkowe zostają zawsze na tym samym poziomie). Zatem czy można przenieść np. dowódcę lub kierowcę z działa samobieżnego na czołg lekki albo z lekkiego na ciężki? Czy będą mieć nadal 100% ? (jak zrozumiałem załoga ma być z czołgu tej samej narodowości i poziomu? )
To są absolutne podstawy, trochę dziwnie brzmi takie pytanie od gracza, która ma blisko 9 tysięcy bitew na liczniku.
Zasada przenoszenia załóg jest prosta:
- pojazdy powinny być nie tylko tej samej narodowości, ale również klasy (z ciężkiego na ciężki, z meda na meda), ponieważ przenosząc załogę na pojazd innej klasy kosztuje to więcej.
- nie będziesz mieć 100% przenosząc załogę z arty na czołg lekki czy inny, ani nie będziesz mieć też 100% przenosząc na pojazd tej samej klasy, bo załogę musisz przeszkolić. Szkolenie kosztuje 200 golda (lub 100 jak jest promocja), aby mieć 100% na nowym pojeździe lub 20 tys. srebra, aby mieć 90% (tylko pojazdy tej samej klasy - przy szkoleniu na inną klasę strata będzie większa), za darmo natomiast można przeszkolić do 80%.
- załoga z czołgu drzewkowego działa bez przeszkalania tylko na czołgach premium tej samej nacji i klasy (dlatego Hoholk wsadził załogę z SU-85 na SU-122-44, bo 122-44 to czołg premium).
Wiedzy na ten temat nie jest skąpo - jest sporo, zarówno w poradnikach jak i na forum. Ponadto masz to w interfejsie gry, jak próbujesz przeszkolić na dany pojazd to wyświetla się ile będzie miał głównej kwalifikacji po przeszkoleniu za złoto, srebro, za darmo. Masz tu dwa screeny:
Załoga ze Standard B: pierwszy screen przeszkolenie na czołg tej samej klasy (P43), drugi screen przeszkolenie na czołg ciężki (Bisonte) - widać ile będzie po przeszkoleniu - w ten sposób możesz sobie sam w garażu sprawdzić, jakie wartości będą finalnie przy konkretnych czołgach. Ta załoga ma akurat 7,84 perka, ale to nie ma znaczenia - perki zostają bez zmian, Ciebie interesuje tylko główna kwalifikacja.

Edited by Peter_Wolf, 23 February 2021 - 05:56 PM.