Jump to content


bardzo długi czas ładowania gry gdy mam dużo czołgów

wargaming net center

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

matrycy #1 Posted 23 November 2021 - 07:57 PM

    Private

  • Player
  • 34281 battles
  • 12
  • Member since:
    04-07-2013

Cześć

 

Podczas uruchamiania gry, synchronizacja konta zajmuje bardzo dużo czasu. Wybadałem wszystkie czołgi poza 3. Rozegrałem ponad 34k bitew.

FTTH 600/100 Mbit, 32GB RAM, SSD 2TB PCIE 4x v4.0,  GTX 3070, Ryzen 3700X.

Czy nie dałoby się usprawnić synchronizacji akt osobowych, sklepu i garażu?  Może warto dodać cache'owanie do Game center?

 

Analizując proces uruchamiania widzę, że dysk "się nudzi", łącze, CPU i GPU obciążone w paru procentach. Obecnie mogę, śmiało iść zrobić sobie herbatę czekając na uruchomienie gry.  Po załadowaniu śmiga.



Boxofkrain #2 Posted 23 November 2021 - 08:16 PM

    Corporal

  • Player
  • 26120 battles
  • 137
  • [EQST] EQST
  • Member since:
    08-24-2014

View Postmatrycy, on 23 November 2021 - 07:57 PM, said:

Może warto dodać cache'owanie do Game center?

 

Znalazł prosty sposób na przyspieszenie wczytywania gry o 500%, deweloperzy go nienawidzą! [ZDJĘCIA]



Revanche25 #3 Posted 23 November 2021 - 10:26 PM

    General

  • Clan Diplomat
  • 44893 battles
  • 9,439
  • [FNPRO] FNPRO
  • Member since:
    01-17-2013

View Postmatrycy, on 23 November 2021 - 07:57 PM, said:

Cześć

 

Podczas uruchamiania gry, synchronizacja konta zajmuje bardzo dużo czasu. Wybadałem wszystkie czołgi poza 3. Rozegrałem ponad 34k bitew.

FTTH 600/100 Mbit, 32GB RAM, SSD 2TB PCIE 4x v4.0,  GTX 3070, Ryzen 3700X.

Czy nie dałoby się usprawnić synchronizacji akt osobowych, sklepu i garażu?  Może warto dodać cache'owanie do Game center?

 

Analizując proces uruchamiania widzę, że dysk "się nudzi", łącze, CPU i GPU obciążone w paru procentach. Obecnie mogę, śmiało iść zrobić sobie herbatę czekając na uruchomienie gry.  Po załadowaniu śmiga.

WG w swej nieskończonej mądrości już informowało że zastosowanie nadmiaru naklejek, emblematów, etc powoduje dłuższe wczytywanie gry i wychodzenie z bitwy. To samo powodują mody które łączą się z dodatkowymi serwerami jak np. XVM. Wszelkie cache możesz sam wyczyścić ręcznie w plikach ukrytych C:\Users\AppData\Roaming\Wargaming.net\WorldOfTanks.



Xard86 #4 Posted 24 November 2021 - 08:40 AM

    Sergeant

  • Player
  • 19936 battles
  • 282
  • [TSTRM] TSTRM
  • Member since:
    04-12-2011
 

View PostRevanche25, on 23 November 2021 - 10:26 PM, said:

WG w swej nieskończonej mądrości już informowało że zastosowanie nadmiaru naklejek, emblematów, etc powoduje dłuższe wczytywanie gry i wychodzenie z bitwy.

 

Zastosowanie ich na czołgach czy samo ich posiadanie w garażu? Bo gdzieś przewinęło mi się, że samo posiadane już wpływa na synchronizację i tym bardziej nie rozumiem czemu nie można każdej badziewnej naklejki usunąć lub sprzedać za 1 kredyt.



miluft_waffel #5 Posted 24 November 2021 - 09:15 AM

    Second Lieutenant

  • Player
  • 18600 battles
  • 1,260
  • [KLOP] KLOP
  • Member since:
    11-01-2018
To dlaczego nie wprowadzą opcji "usuń" w naklejkach czy innych emblematach? Chętnie bym się pozbył nadmiaru tego badziewia nawet za darmo, bo to co można było sprzedać już dawno sprzedane. 

TaihoSan #6 Posted 24 November 2021 - 09:35 AM

    Staff Sergeant

  • Player
  • 34680 battles
  • 344
  • Member since:
    09-15-2018
Myślałem że tylko u mnie aktualizacja garażu i synchronizacja sklepu trwa 3 minuty.

ooo__ #7 Posted 24 November 2021 - 10:08 AM

    Private

  • Player
  • 7447 battles
  • 45
  • Member since:
    02-17-2021
.

Edited by ooo__, 29 November 2021 - 12:42 PM.


ooo__ #8 Posted 24 November 2021 - 12:18 PM

    Private

  • Player
  • 7447 battles
  • 45
  • Member since:
    02-17-2021
.

Edited by ooo__, 29 November 2021 - 12:42 PM.


Revanche25 #9 Posted 24 November 2021 - 03:48 PM

    General

  • Clan Diplomat
  • 44893 battles
  • 9,439
  • [FNPRO] FNPRO
  • Member since:
    01-17-2013

View PostXard86, on 24 November 2021 - 08:40 AM, said:

 

 

Zastosowanie ich na czołgach czy samo ich posiadanie w garażu? Bo gdzieś przewinęło mi się, że samo posiadane już wpływa na synchronizację i tym bardziej nie rozumiem czemu nie można każdej badziewnej naklejki usunąć lub sprzedać za 1 kredyt.

Na czołgu.



matrycy #10 Posted 25 November 2021 - 05:13 PM

    Private

  • Player
  • 34281 battles
  • 12
  • Member since:
    04-07-2013

View Postooo__, on 24 November 2021 - 11:18 AM, said:

 

Przetestuj dysk ze stronki która będzie poniżej , zrób zrzutke ekranu i wyślj tutaj , jeśli transfery masz złe , podeśle ci plik BAT który zoptymalizuje ci dysk SSD , mi bardzo pomogło. Podaj także dokładną nazwe dysku.

 

https://portableapps...skmark_portable

 

 

Śmiało, Corsair Force MP600 2TB:

------------------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 7.0.0 x64 © 2007-2019 hiyohiyo
                                  Crystal Dew World: https://crystalmark.info/
------------------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

[Read]
Sequential 1MiB (Q=  8, T= 1):  5000.924 MB/s [   4769.3 IOPS] <  1676.40 us>
Sequential 1MiB (Q=  1, T= 1):  3137.672 MB/s [   2992.3 IOPS] <   333.94 us>
    Random 4KiB (Q= 32, T=16):  2792.342 MB/s [ 681724.1 IOPS] <   747.65 us>
    Random 4KiB (Q=  1, T= 1):    58.652 MB/s [  14319.3 IOPS] <    69.69 us>

[Write]
Sequential 1MiB (Q=  8, T= 1):  4248.931 MB/s [   4052.1 IOPS] <  1970.38 us>
Sequential 1MiB (Q=  1, T= 1):  4201.778 MB/s [   4007.1 IOPS] <   249.20 us>
    Random 4KiB (Q= 32, T=16):  2839.486 MB/s [ 693233.9 IOPS] <   735.28 us>
    Random 4KiB (Q=  1, T= 1):   223.008 MB/s [  54445.3 IOPS] <    18.22 us>

Profile: Default
   Test: 1 GiB (x3) [Interval: 5 sec] <DefaultAffinity=DISABLED>
   Date: 2021/11/25 17:17:01
     OS: Windows 10  [10.0 Build 22000] (x64)

 

 

 

 


Edited by matrycy, 25 November 2021 - 05:17 PM.


bolo99 #11 Posted 25 November 2021 - 07:15 PM

    Brigadier

  • Beta Tester
  • 55453 battles
  • 4,323
  • [NIEUL] NIEUL
  • Member since:
    07-23-2010

View PostTaihoSan, on 24 November 2021 - 08:35 AM, said:

Myślałem że tylko u mnie aktualizacja garażu i synchronizacja sklepu trwa 3 minuty.

nie tylko, na głównym mam tak samo, ale na alcie gdzie mam same jedynki i Pudla też zajmuje to trochę ponad minutę


Edited by bolo99, 25 November 2021 - 07:16 PM.


x4ec #12 Posted 25 November 2021 - 09:16 PM

    Major General

  • Player
  • 54196 battles
  • 5,472
  • [ROTTN] ROTTN
  • Member since:
    03-26-2016

View Postooo__, on 24 November 2021 - 12:18 PM, said:

 

Przetestuj dysk ze stronki która będzie poniżej , zrób zrzutke ekranu i wyślj tutaj , jeśli transfery masz złe , podeśle ci plik BAT który zoptymalizuje ci dysk SSD , mi bardzo pomogło. Podaj także dokładną nazwe dysku.

 

https://portableapps...skmark_portable

 

 

Ciekawe kto w ciemno kliknie w link, jeszcze bardziej ciekawe kto pobierze plik bat od nieznajomego :child:

Proponuję rundll32 krnl386.exe,exitkernel :trollface:



matrycy #13 Posted 26 November 2021 - 08:53 AM

    Private

  • Player
  • 34281 battles
  • 12
  • Member since:
    04-07-2013

View Postx4ec, on 25 November 2021 - 08:16 PM, said:

 

Ciekawe kto w ciemno kliknie w link, jeszcze bardziej ciekawe kto pobierze plik bat od nieznajomego :child:

Proponuję rundll32 krnl386.exe,exitkernel :trollface:

Przetestowałem już zainstalowanym Crystalem Wkleiłem z ciekawości, jakie to czary kolega zna, plik do obejrzenia w VM :) ale wątpie czy powstanie taki plik. 



ooo__ #14 Posted 26 November 2021 - 06:24 PM

    Private

  • Player
  • 7447 battles
  • 45
  • Member since:
    02-17-2021

View Postmatrycy, on 26 November 2021 - 08:53 AM, said:

Przetestowałem już zainstalowanym Crystalem Wkleiłem z ciekawości, jakie to czary kolega zna, plik do obejrzenia w VM :) ale wątpie czy powstanie taki plik. 


Sorki że tak długo , dla niedowiarków niech sobie najpierw przetestują antiwirusami , itp. Póżniej można sprawdzić prawym przyciskiem myszy i kliknąć w edytuj , wyskoczy tabelka.

 

Uruchom jako administrator , wybierz opcje 1 lub 2 , restart i gotowe. Ważne żeby system był zainstalowany na SSD z włączoną opcją w biosie : AHCI dla dysków SATA.

 

Link :

 

https://www73.zippys...3AO22/file.html


Edited by ooo__, 29 November 2021 - 12:44 PM.


matrycy #15 Posted 29 November 2021 - 06:34 PM

    Private

  • Player
  • 34281 battles
  • 12
  • Member since:
    04-07-2013

View Postooo__, on 26 November 2021 - 05:24 PM, said:


Sorki że tak długo , dla niedowiarków niech sobie najpierw przetestują antiwirusami , itp. Póżniej można sprawdzić prawym przyciskiem myszy i kliknąć w edytuj , wyskoczy tabelka.

 

Uruchom jako administrator , wybierz opcje 1 lub 2 , restart i gotowe. Ważne żeby system był zainstalowany na SSD z włączoną opcją w biosie : AHCI dla dysków SATA.

 

Link :

 

https://www73.zippys...3AO22/file.html

Wszystko pięknie ale dysk jest NVMe. Wygląda na "magiczny trick" zwany tez panaceum. Nie ważne co Cię boli, sąsiadowi wyrwali ząb i przestało.  No hard feeling.







Also tagged with wargaming net center

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users