←  Tenkovi

Main page

»

TD nastaviti ili odustati?

PanzerStabsunteroffizier's Photo PanzerStabsunteroffizier 20 Jan 2012

Pozdrav svima, ja sam relativno nov igrač i mislim da sam malo zapeo...
Naime, trebam nekoliko savjeta od iskusnije ekipe. Počeo sam igru s njemačkom linijom TD-a. Marder je bio izvrstan i okretan s dobrim i preciznim topom, Hetzer mi nikad nije sjeo, Stug je bio brza smrt u pakiranju od mokrog papira a sad je došao JagdPz IV, ubojit ali spor i trom kao da je od betona a ne čelika napravljen. Nakon nekoliko dana u kojim sam uglavnom ginuo na sve moguće glupe načine (uglavnom mobility kill prvo, gusjenica/critical engine hit), pa me zatim blokiraju uz neki zid ili kamen i koriste kao zivi stit dok me ne odluce unistit (hehe i to sam dozivio). Zbog svega toga bacio sam se isključivo u defanzivu, uglavnom čuvam bazu skriven negdje blizu i nadam se da nitko neće naići u moju zonu, ko u pravom ratu... :))). Eh, sad pitanja... Za nekoliko dana skupit ću dovoljno expa i kredita za Jagdpanther, što me čeka s tim tenkom? Razmišljam da se vratim na Stug III i da tu završim sa TD-ima i da nastavim prema srednjim tenkovima. Drugo pitanje vezano je uz SPG... Povremeno sjednem u Grille i dobro mi ide na terenu, ali financijski sam propao ispalim li više od 12-13 granata, uz 3 kila i pobjedu?! Exp bude u deru, nekih 350-400, ali kredita ne zaradim prakticki nista. Nije mi jasno kako je ammo tako skup da si na gubitku cak i ako ostanes citav nakon borbe?! Inace SPG bih mogao reci da mi cak najvise lezi, ali kako ako ne mozes zaradit nista kredita. Unaprijed zahvalan na mudrim savjetima...

director's Photo director 20 Jan 2012

JP panther je dobar td. JP IV je najgori TD u igri, ako si se sa njim snašao sa JG pantherom će ti biti još lakše, kada otljučaš dugu 88-icu. Obzirom da mi se čini da nemaš želju za cw možeš slobodno da nastaviš tu liniju jer su u randomu zanimljivi za igranje. Za cw se retko koristi td.

Pošto vidim da voliš da jurcaš srednjaci bi ti dobro legli, oni su brzi ali imaju slabije topove i oklop.

Arty dok ne dođeš do tier 5 je muka za igranje, ništa ne zarađuju. Od tier 5 već počinju da zarađuju ali mora da se pazi na promašivanje jer su tu granate još skuplje nego na grille. Par promašaja i ode ti u minus :) . U svakom slučaju igrajući arty naučićeš kako da je izbegavaš kada budeš vozio tenkove.

Deda_partizan's Photo Deda_partizan 20 Jan 2012

Jagdpanther je dobar s 203 penetration topom (draži mi je 88mm od 105mm zbog cijene). Liči mi na veliki stug :)

The_Un4given's Photo The_Un4given 20 Jan 2012

Ja cu ti reci samo za arty liniju idi do hummel-a i stavi drugi top. Odlican je i zarada se krece cak i do +20 k bez prem. naloga. Igrao sam i sa gw panterom i nisam bio preterano zadovoljan a sad su cini mi se cak i smanjili prihode na vecim arty klasama. Moj savet hummel drugi top i przi sa njim!

8OJ4N's Photo 8OJ4N 20 Jan 2012

Ti bi se sa Sluggerom usrecio. TD koji ima kupolu, i dovoljno je brz da bude i kao medium tenk. Cak mu nekad i prednjica dinga kad se ukrivis.
Jedini problem: na totalno je drugoj grani, pa bi izgubio kose grindajuci do njega sada.
Steta sto nema opcija ''pozajmi tenk'' u ovoj igri, jer bi ti ga rado dao na dve-tri sedmice, pa da ga isprobas. :]

andriy_srb's Photo andriy_srb 20 Jan 2012

JP je uber TD, i prava nagrada za patnju sa JPIV. A kako si uspeo da proguras gorenavedeni za tebe u ovoj igri nema granica  :Smile_great:

Tyr74's Photo Tyr74 20 Jan 2012

Jedini savjet koji ti ja mogu dati je: probaj sve, a potom odluči šta ti paše. Svaka grana ima svoje predstavnike nisko u tierima. Da bi oprobao kako izgleda medium ne moraš ići do mediuma, ruski BT-2 ili "Tetrapak" (premium novogodišnji poklon) u svom tieru ponašaju se kao mediumi, TD - Marder II već je dovoljan da dobiješ feeling kako to izgleda i u TD-ovima velikog tiera (top koji razvaljuje i mekani bokovi), Heavy - francuski D2 medium u svom tieru je tipičan predstavnik heavy grane. Istina je da "nije to to", ne može se D2 uspoređivati sa KT-om ili IS-4, ali stil vožnje D2 je tipičan za heavije višeg tiera, isto tako BT2 nije pravi medium - mnogo je brži i okretniji, ali unutar svog tiera daje osjećaj kako se ponašaju veliki mediumi u tieru 8 ili 9, način igre s njima u principu je isti. Jedino za light tenkove moraš "potegnuti" do tiera 4 - jer tek tamo je izražena njihova uloga skauta i arty killera.
EDIT: Zaboravih na arty, Sturmpanzer II će biti dovoljan da osjetiš kako je biti arty, ali prava zabava i zarada počinje tek na tieru 5. Grilla koju ti imaš vrlo je nezahvalna jer ima bug u izračunu brzine nišanjenja po dijagonali (većina njemačkih artija ga ima) a i poprilično je neprecizna dok joj je splash mizeran.

jeeremija's Photo jeeremija 20 Jan 2012

Što se tiče JagdPz IV i nije tako loš po pitanju mobilnosti, ali je teško sa njime igrati zbog relativno loše topa za td VI nivoa. Mislim nekih 200 dmg i 132 penetracija baš i ne uliva neku nadu u taj top. Sa njime se ne igra solo, nego kao neka podrška. Ako možeš zaobiđeš protivnički tenk dok se on gađa sa tvojim i onda ga sa boka ili iza leđe polako punih gvožđem. A ako su protivnički tenkovi nižeg nivoa (u rangu penetracije topa) onda čist snajper, što dalje od njih i pucaj. ;)

3L_Este's Photo 3L_Este 20 Jan 2012

JP4 nije toliko los koliko ga Matchmaker nevoli dosta je pokretan i iz pozadine skriven u grmlju mozes dosta toga potuc, a kao sto vidis svima se svidja JP jer je stvarno zabavan tenk za igrat koliko i opasan tu na JP ti u biti muke i prestaju sto se tice njemacke TD grane malo ces se jedino nadingat sa ferdinandom dok ne otkljucas 128micu al nista strasno bit ce ti zabavan ferdi  :Smile_honoring:

E da i ne leti nikad prvi sa td-om pogotovo ako vidis da nemas bar jednog heavy ili mediuma da te podrzi

Huho's Photo Huho 20 Jan 2012

Samo naprijed, Jagdpanter je odlican, sa JP4 moras malo da se strpis i polako da igras, nagrada slijedi. :Smile-playing:
Hummel je isto tako odlican, ovo je sve IMHO, i mozes fino da zaradis, uglavnom najbolje zarade su sa tire 5 i 6 tenkovima, bez obzira na naciju i stablo.

Sad kad sam odradio nekih 70-80 partija s JagdPz IV i uspoređujem ga s StuG III (kojega smatram sjajnim TD-om iako sam se namučio dok sam prokužio koja taktika mu najbolje leži), prepoznajem vrline i mane JagdPz, a to bi bile:

vrline:
- jako precizan i probojan 88mm top (s boka prosvira i tier IX bez po muke)
- nizak profil i dobar frontalni armor, koji moze podnjeti i 8-9 hitaca
mane:
- jako spor u vožnji unazad
- treba mu puno vremena da se poravna s ciljem (slab Traverse Speed)
- vrlo je dug što otežava urbano ratovanje (traži puno vještine i vremena da "proviri" iza ugla, što ga čini izuzetno ranjivim)
- neobično ali istinito: dobio sam puno pogodaka sprijeda koji su mi ugasili motor, a koji je straga (!?)

Zapravo najveće mane TD-a općenito nisu u stvarnim uvjetima ratovanja predstavljali toliki problem, budući da su TD-i u njihovoj stvarnoj ulozi uglavnom bili ukopani i dobro kamuflirani, a njihova pokretljivost predstavljala je uglavnom samo taktičku mogućnost koja se prema potrebi koristila. Ne treba ih brkati s jurišnim topovima koji su bili sličnog koncepta ali bolje oklopljeni i namjenjeni za uništavanje utvrđenih točaka kao podrška pješadiji. Vjerojatno zato su TD-i u igri slabo upotrebljivi, jer su u stvarnosti rijetko izlazili na brisani prostor.

Ova slika zorno prikazuje efikasnost TD-a, obratite pažnju da su bijele pruge na cijevi broj uništenih neprijateljskih vozila. Teško bi Marder na istočnom frontu preživio toliko okršaja da se vozao naokolo po livadama i cestama. :)

View Postjeeremija, on 20 January 2012 - 04:18 PM, said:

Što se tiče JagdPz IV i nije tako loš po pitanju mobilnosti, ali je teško sa njime igrati zbog relativno loše topa za td VI nivoa. Mislim nekih 200 dmg i 132 penetracija baš i ne uliva neku nadu u taj top. Sa njime se ne igra solo, nego kao neka podrška. Ako možeš zaobiđeš protivnički tenk dok se on gađa sa tvojim i onda ga sa boka ili iza leđe polako punih gvožđem. A ako su protivnički tenkovi nižeg nivoa (u rangu penetracije topa) onda čist snajper, što dalje od njih i pucaj. ;)

cDa's Photo cDa 20 Jan 2012

licno nisam voleo TD zbog kampa( volim da idem napred), ali sam poceo nemacku TD liniju, slazem se da je jpanzzer4 "crno jagnje stada" ali izdrzi, JP je po meni fantastican tenk, 88mm i 105.. prave lep dmg za T7 tenk, dovoljno je brz da jurisa i da pobegne kada je potrebno, uzimaj, neces zaliti

U tom slučaju stisnut ću zube još malo...  <_< Zarada je dosta dobra mada više-manje redovito dobivam batine po mapama.

View PostcDa, on 20 January 2012 - 08:50 PM, said:

licno nisam voleo TD zbog kampa( volim da idem napred), ali sam poceo nemacku TD liniju, slazem se da je jpanzzer4 "crno jagnje stada" ali izdrzi, JP je po meni fantastican tenk, 88mm i 105.. prave lep dmg za T7 tenk, dovoljno je brz da jurisa i da pobegne kada je potrebno, uzimaj, neces zaliti

Heh, nije da me ne zanima CW, nego kad vidim što maheri rade na visokim tierima, oblije me hladam znoj, zapne knedla u grlu i osjećam se jaaako malim i neiskusnim. :)

View Postdirector, on 20 January 2012 - 09:39 AM, said:

Obzirom da mi se čini da nemaš želju za cw možeš slobodno da nastaviš tu liniju jer su u randomu zanimljivi za igranje. Za cw se retko koristi td.

jeeremija's Photo jeeremija 21 Jan 2012

View PostPanzerStabsunteroffizier, on 20 January 2012 - 08:43 PM, said:

Ova slika zorno prikazuje efikasnost TD-a, obratite pažnju da su bijele pruge na cijevi broj uništenih neprijateljskih vozila. Teško bi Marder na istočnom frontu preživio toliko okršaja da se vozao naokolo po livadama i cestama. :)

Treba razlikovati igru od RL. ;)
Možeš ti da se uštekaš i snajperišeš ali kada ne možeš ni farbu skinuti... I da bi taj viši tier bez po muke probio bočno moraš se kretati i manevrisati, retke su mape i mesta gde možeš to da radiš celu partiju uštekan, a i onda si prvi na udaru sa boka. ;)

torazulu's Photo torazulu 21 Jan 2012

Meni licno JagdPzIV i nije bio toliko los.Ukoliko me MM baci u neke visoke tier-ove presaltam 88-micu na HE, sakrijem se negde i udri...U nizim do sedmog je sasvim OK.
Od Jagdpanthera sam bas zbog toga ocekivao mnogo vise.I maksimalno unapredjen nije okretan kao JagdPzIV (da ne govorim od STUG-u), a trebalo mi je vremena da ukapiram da se 105 top ne isplati, pa me je to kostalo para...Sa 88 topom je pristojan, a ume i da oddinguje spreda, ali proci ce vremena dok ga ne unapredis da postane zabavan za igru.
Ferdinand je besna masina kada ga maksimalno unapredis, nesto sa cim je uzivanje igrati, ali racunaj da ce ti i tu trebati vremena, i zezanja sa 88-micom, u visokim tier-ovima.
JagdTiger?Reci cu ti samo jedno.Top ostavi za kraj, i prvo unapredi gusenice, pa motor.Zahteva veliki period privikavanja, ja sam mislio da ce biti kao bolji Ferdinand ali od toga nije bilo nista, umalo ga nisam prodao...
Ali zato ima NAJBOLJI top, precizan i probojan, sa solidnom stetom...I kad znas da igras mozes odlucivati partije najviseg tier-a.
Dodji makar do Ferdinanda, pa onda vidi...On vredi u svakom slucaju. :Smile_honoring:

director's Photo director 21 Jan 2012

View PostPanzerStabsunteroffizier, on 20 January 2012 - 08:59 PM, said:

Heh, nije da me ne zanima CW, nego kad vidim što maheri rade na visokim tierima, oblije me hladam znoj, zapne knedla u grlu i osjećam se jaaako malim i neiskusnim. :)

Ako je tako moj ti je savet da ideš na teškaša tier 10 ili arty jer se oni najviše koriste u CW.

pljuger's Photo pljuger 21 Jan 2012

JP je stvarno ok TD. S njim sam zaradio lovicu za KT i ostale tenkove..to bez premijuma.Kad stigneš to ferdija(naravno kad bu full) budeš užival trgati sve pred sobom.Hummel može fino zaraditi.
Ako imaš onaj "Tetrapak" poklon(ako nemaš ukucaj taj kod NEWYEAREU)uz normalnu odigranu partiju more fino zaradit.Valjda kod vredi jer su rekli da vredi mesec dana.Kasnije KV može preuzeti ulogu s kojim zarađuješ.I samo polako i strpljivo igraj prilagodi sebi kak ti paše igranje s TD.. malo štek pozadi i čuvaj se "FK" lakih tenkova je siluju i mene u ferdi a silovaće svakog :D SMRT MIDAĆIMA  :Smile-izmena:

po_shubari's Photo po_shubari 21 Jan 2012

Ne znam kako možeš ići sa Grillom u minus?
Proveri da nisi stavio neki konzum koji traje kroz celu bitku, to ti je minus 3-5k kredita po partiji.
Ako voliš arty, preporučujem SU-26. Tier 3, brzo ćeš ga nabaviti. Zarada uvek, čak i kad izgubiš.
Jedini je arty sa kupolom, stalno je u fokusu, visoka putanja granate - efikasan čak u Himmelsdorfu (rekli mi da cheat-ujem 1000 puta :D), super zabavan za igru, jednostavno najbolji.
Budi strpljiv dok posadu ne doteraš preko 100% exp, isplati se.
Igrao sam sa Grillom i to je užas jedan.

PanzerStabsunteroffizier's Photo PanzerStabsunteroffizier 21 Jan 2012

Od medium tenkova imam razvijenog PzKpfw III/IV, skupljam exp na hrpu, ali nikako da se odlučim da li dalje da krenem prema Pantheru ili Tigeru. Tehnološko stablo ovog mediuma grana se prema medium i prema teškašima, zato sam i krenuo prema tom tenku, da mogu odlučiti. No vrijeme odluke se bliži a meni nije jasno koji bi od ta dva bio bolji dugoročni izbor. Može li mi tko nabrojat koje su dobre i loše strane jednog i drugog? Ukratko, naravno. U igri sam primjetio da Pantheri imaju nekakvu dugacku pljucu koju sporo okrecu pa sam ih nabio dosta s TD-om. Tigere sam uglavnom izbjegavao, da ih ne naljutim.  :Smile_harp:  

View Postdirector, on 21 January 2012 - 08:55 AM, said:

Ako je tako moj ti je savet da ideš na teškaša tier 10 ili arty jer se oni najviše koriste u CW.
Get the IPS Communities App for iPhone now!